Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

ULTIMA ORĂ Arabia Saudită și SUA au stabilit că atacurile asupra rafinăriilor au fost lansate FOARTE PROBABIL din Iran

racheta iran

Anchetatorii saudiți și americani au stabilit ”cu o probabilitate foarte mare” că atacurile din Arabia Saudită de săptămâna trecută au fost lansate dintr-o bază aeriană din Iran, situată în apropierea graniței cu Irakul, potrivit unei surse din anchetă, citată de CNN.

Atacul a inclus lansarea de rachete de croazieră, pe lângă drone, care au zburat la o altitudine joasă, a declarat sursa, iar traiectoria acestora a fost identificată ca provenind din nordul uzinei petroliere Abqaiq, care a fost lovită de peste 10 proiectile sâmbătă la primele ore ale dimineții, informează mediafax.ro.

Citește și: Fostul șef INML a luat foc! “Rezultatele noastre sunt infailibile”

Rachetele, potrivit estimărilor anchetatorilor, au aburat peste zona de sud a Iranului și prin spațiul aerian al Kuweitului înainte de a-și atinge ținta. Kuweitul a anunțat luni că o anchetă se află în curs de desfășurare fiind lansată la scurt timp de la informațiile privind atacurile cu dronă sau rachetă asupra a două rafinării de petrol din Arabia Saudită.

Sursa citată de CNN a declarat că rachetele au evitat să zboare pe deasupra Golfului Persic deoarece sistemele de radare ale SUA și Arabiei Saudite sunt mai puternice. Sistemele de apărare anti-aeriene saudite sunt concentrate în Golf.

Citește și: Adevarul despre pensii- Dan Barna aruncă bomba

Atacurile care au vizat rafinării saudite au fost comise cu armament iranian şi nu au fost lansate din Yemen, a anunţat luni seară coaliţia internaţională condusă de Arabia Saudită, conform agenţiei Reuters. "Rezultatele preliminare arată că armele utilizate sunt iraniene, iar acum lucrăm pentru a determina locaţia. Atacul terorist nu a fost lansat din Yemen aşa cum susţin insurgenţii huthi", a declarat colonelul Turki al-Malki, purtătorul de cuvânt al coaliţiei internaţionale conduse de Arabia Saudită care efectuează raiduri aeriene în Yemen.

Iranul a catalogat drept "inacceptabile" acuzaţiile Statelor Unite privind responsabilitatea Teheranului în lansarea atacurilor care au vizat instalaţii petroliere din Arabia Saudită.

Citește și: Interesant! Procurorul care se ocupă de cazul Caracal a intrat în concediu medical

Donald Trump, preşedintele SUA, a anunţat că aşteaptă poziţia Arabiei Saudite referitoare la autorii atacului, sugerând că Washingtonul ar putea lansa o acţiune militară. Administraţia americană a atribuit atacurile Iranului.

Atacurile cu drone care au vizat rafinării din Arabia Saudită afectează aproximativ jumătate din producţia de petrol saudită, a informat cotidianul Financial Times. Insurgenţii huthi din Yemen, susţinuţi de Iran, au revendicat atacurile cu drone care au provocat incendii la centrele saudite de rafinare a petrolului din Abqaiq şi Khurais.

Citește și: Eugen Teodorovici a luat decizia! Ce se întâmplă cu proiectul privind închisoarea pentru datornici .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.