Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ateliere de promovare a ştiinţelor, desen şi poezie, expoziţie de pictură, jocuri, organizate de reprezentanţele ICR cu ocazia Zilei Internaţionale a Copilului

sapteseri.ro
ICR

Cu ocazia Zilei Internaţionale a Copilului, Institutul Cultural Român, prin reprezentanţele sale din străinătate, a pregătit o serie de evenimente dedicate celor mici, precum ateliere de promovare a ştiinţelor, desen şi poezie, expoziţie de pictură, ateliere de lectură, jocuri. De asemenea, ICR a lansat concursul de eseuri, poveşti, compuneri cu tema „Eu şi România”, pentru copiii şi tinerii din comunităţile româneşti de peste hotare - comunităţi istorice şi ţări unde limba română nu este limbă de stat - cu vârste cuprinse între 8 şi 18 ani, potrivit news.ro.

ICR Madrid organizează, în parteneriat cu Fondul Ştiinţescu, un atelier de promovare a ştiinţelor dedicat celor mici. Evenimentul are loc sub auspiciile Ambasadei României la Madrid. „Funky Science/Fizica Povestită - Electricitateˮ este un atelier practic de familiarizare a copiilor cu noţiuni de bază şi fenomene din domeniul fizicii, al electricităţii. Atelierul va avea loc miercuri, 31 mai 2023, ora 18.00, la sediul ICR Madrid, cu participarea echipei de la Fundaţia Comunitară Vâlcea: Gabriela Solomon, coordonatoarea programului local şi organizatoarea unei caravane STEM în judeţ şi Ana Maria Stan, fizician, mentor şi jurat al programului local şi absolventă de Master în Nanoştiinţe la Universitatea din Ţara Bascilor. În cadrul atelierului de ştiinţă se vor folosi kituri simple pentru a explica copiilor principii de electricitate. Se va vorbi despre cum se aprinde un bec, cum sunt prinse firele în ghirlandele luminoase din bradul de Crăciun şi despre cum îşi pot face propriile circuite în serie şi paralel. Profesoarele le vor arăta şi alte experimente, cum ar fi levitatorul acustic sau hologramele.

Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia organizează, în perioada 1-5 iunie, în spaţiul Piccola Galleria, expoziţia „Oraşele artei”, cu lucrări de pictură ale elevilor Liceului Teoretic „Dante Alighieri” din Bucureşti, coordonaţi de profesorul de educaţie plastică Gabriel Decebal Cojoc. Expoziţia reprezintă o invitaţie la călătorie pe tărâmul artei, adresată atât elevilor cât şi privitorului, de a descoperi repere arhitecturale din Italia şi România, prin intermediul a 24 de lucrări de pictură ale elevilor Liceului Teoretic „Dante Alighieri” din Bucureşti având ca subiect monumente de arhitectură din România şi Italia. Evenimentul este organizat în colaborare cu Uniunea Artiştilor Plastici din România şi Liceul Teoretic „Dante Alighieri” din Bucureşti.

„Atelierul de poveşti”, organizat la sediul ICR Viena, va avea loc sâmbătă, 3 iunie 2023. Activitatea va fi coordonată de profesorul Sorin Ciprian Stan şi este dedicată copiilor cu vârsta cuprinsă între 6 şi 10 ani. „Atelierul de poveşti” este o activitate pedagogică ludică unde se explorează diferite faţete ale lumii fascinante a basmelor prin jocuri, cântece, scenete, desen şi confecţionarea de păpuşi. Formulele clasice de deschidere „A fost odată..”, eroii tipici (Ileana Cosînzeana, biata fată, Păcală şi Strâmbă-Lemne) şi obiectele magice care ne înconjoară în viaţa de zi cu zi (inel, pieptene, cizme, tolbă) deschid un nou univers pentru cei mici.

Pentru al doilea an consecutiv, Teatrul Muzical „Ambasadorii” va prezenta publicului tânăr din capitala Republicii Moldova spectacolul „Cutiuţa Muzicală - Aventurile Pălăriei Fermecate”. Evenimentul, organizat cu sprijinul Institutului Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chişinău, va avea loc sâmbătă, 3 iunie 2023, pe scena Teatrului Fără Nume din cadrul Centrului Cultural „Ginta Latină”.

De asemenea, ICR Budapesta a participat duminică, 28 mai, alături de ambasade acreditate în Ungaria, institute de cultură din Ungaria, Serviciul Internaţional de Salvare a Copiilor şi Municipalitatea din Budapesta, la evenimentul de marcare a Zilei Internaţionale a Copilului şi Programul „Bulevardul Naţiunilor”, organizat în parcul oraşului Budapesta - Városliget. Programul „Bulevardul Naţiunilor”, cea mai fascinantă şi spectaculoasă scenă a Zilei Copilului, este un eveniment cultural interactiv de o zi, pentru părinţi şi copii, văzut ca un „mini-festival” internaţional, unde ambasadele diferitelor ţări şi institutele culturale îşi promovează ţara, limba, cultura, obiceiurile şi tradiţiile populare. ICR Budapesta a participat cu un stand propriu, cu materiale interactive şi jocuri pentru copii. Au fost expuse materiale şi broşuri de promovare a proiectelor reprezentanţei, materiale de promovare a programului Timişoara 2023 Capitală Europeană a Culturii şi broşuri de promovare a patrimoniului românesc - în limbile română, engleză şi maghiară.

Copii şi părinţi români din Suedia au fost invitaţi duminică, 28 mai, la ICR Stockholm, pentru a participa la un atelier de pictură, organizat de Cristina Ştef, profesor de desen la şcoala internaţională Futuraskolan Rådan din municipalitatea Sollentuna din Suedia. Copiii au pictat, au desenat, au recitat poezii şi au răspuns la ghicitori într-o atmosferă de voie bună. La final, cei mici au primit diplome de participare din partea E.S. domnul ambasador Daniel Ioniţă.

Tot cu prilejul Zilei Internaţionale a Copilului, Institutul Cultural Român a lansat concursul de eseuri, poveşti, compuneri cu tema „Eu şi România”, pentru copiii şi tinerii din comunităţile româneşti de peste hotare - comunităţi istorice şi ţări unde limba română nu este limbă de stat - cu vârste cuprinse între 8 şi 18 ani. Aceştia pot scrie despre România din amintirile bunicilor sau despre România lor, despre România pe care nu au ajuns să o cunoască şi o privesc de la distanţă sau chiar despre România pe care şi-o imaginează peste 20 de ani. Participanţii trebuie să aibă reşedinţa în străinătate şi să transmită textele pe e-mail, în perioada 20 iunie - 20 iulie, la adresa eusiromania@icr.ro, alături de documentele solicitate în regulament. Un juriu compus din scriitori şi jurnalişti culturali va decide câştigătorii, iar Institutul Cultural Român va acorda câte trei premii pentru fiecare categorie de vârstă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.