Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

ATENTAT în Teheran asupra directorului programului nuclear din Iran

AFP
teheran

UPDATE

Mohsen Fakhrizadeh este suspectat de puterile occidentale de faptul că a condus cercetări menite să doteze Republica islamică cu arma atomică, relatează Reuters.

Cercetătorul a fost rănit prin împuşcare pe când se afla la volanul maşinii sale şi a murit la spital, a anunţat armata iraniană într-un comunicat citat de presa oficială.

Mohsen Fakhrizadeh este unicul om de ştiinţă iranian desemnat în ”evaluarea finală” a programului nuclear iranian întocmită în 2015 de către Agenţia Internaţinală a Ennergie Atomice (AIEA).

”Informaţii de care dispunea Agenţia înainte de noiembrie 2011 arătau că Iranul a luat măsuri ca, printr-un anumit număr de structuri de conducere aflate în evoluţie, să întreprindă activităţi în sprijinul unei posibile dimensiuni militare a programului său nuclear”, scria AIEA în acest raport.

Informaţii arătau că activităţile au început la sfârşitul anilor '80, în cadrul departamentelor Centrului de Cercetare în Fizică (CRP) şi au concentrate apoi, la începutul anilor 2000, sub conducerea lui Mohsen Fakhrizadeh, în proiecte ale planului AMAD”.

Știrea inițială

Mohsen Fakhrizadeh, directorul programului nuclear iranian, a fost vizat de un atac armat, la periferia Teheranului, iar, conform unor surse, a murit, informează agenţia Associated Press.

Atacul a avut loc vineri în localitatea Absard, situată la periferia Teheranului, conform agenţiei Fars. Martorii au auzit focuri de armă şi explozii, care ar fi vizat vehiculul în care se afla Mohsen Fakhrizadeh.

Citește și: Medicul Adrian Marinescu: ‘Pas cu pas vor fi luate măsuri. Vom vedea că din ce în ce mai multe zone, le vom avea în varianta de lockdown’

Mohsen Fakhrizadeh, profesor de fizică şi ofiţer în cadrul Gardienilor Revoluţiei, este considerat directorul programului nuclear iranian numit "Amad" ("Speranţă"). Serviciile secrete din Israel şi din Statele Unite suspectează că Iranul încearcă să fabrice arme nucleare. Potrivit Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), programul "Amad" s-a încheiat la începutul anilor 2000.

În 2018, premierul Israelului, Benjamin Netanyahu, declara că Mohsen Fakhrizadeh este directorul programului nuclear iranian. "Să reţineţi acest nume: Fakhrizadeh", a afirmat Netanyahu.

Citește și: Medic: ‘Dacă nu credeți că există COVID19 mergeți voluntari la un spital ce tratează astfel de bolnavi. Țineți de mână un pacient speriat care abia respiră’

Potrivit unor surse citate de postul public de televiziune din Iran, Mohsen Fakhrizadeh a fost ucis în atacul produs vineri dimineaţă.

Informaţia nu a fost confirmată oficial.

Citește și: Eugen Tomac: ‘Avem nevoie de un vaccin împotriva risipei banilor publici! Statul nu reușește să colecteze veniturile la bugetul de stat’ .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.