Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Atentate islamiste în Franța: Macron anunță expulzarea în masă a tuturor radicalizaților

politico.eu
macron

Preşedintele francez Emmanuel Macron a cerut autorităţilor să "pieptene" cu atenţie dosarele persoanelor radicalizate susceptibile să fie expulzate din ţară, în urma unui atentat islamist care a costat viaţa unui profesor vineri, a anunţat Palatul Elysee luni, potrivit AFP. Şeful statului intenţionează să se asigure că nu a existat nicio "omisiune" la examinarea procedurilor vizând persoanele de pe aşa-zisele "liste S" cu suspecţi care constituie o ameninţare potenţială pentru "securitatea statului", a precizat preşedinţia franceză.

O nouă amenințare cu bomba a avut loc la școala unde un profesor a murit vineri:

Acest anunţ intervine după asasinarea unui profesor de limba franceză, înjunghiat vineri în faţa unui liceu din Arras (nord) de către un fost elev radicalizat de 20 de ani, de naţionalitate rusă şi care fusese înregistrat pe listele cu suspecţi pentru radicalizarea sa într-o unitate şcolară.

Un omagiu urmează să fie adus luni acestui profesor cu un minut de reculegere în toate unităţile de învăţământ din Franţa.

Macron doreşte de asemenea ca miniştrii săi "să încarneze un stat neiertător faţă de toţi cei care poartă ură şi ideologii teroriste", a spus un consilier al său jurnaliştilor.

Într-o circulară, Ministerul de Interne ordonă tuturor prefecţilor din ţară să reunească în termen de 48 de ore grupurile departamentale de evaluare a radicalizării create în 2014 pentru a "reexamina în detaliu" toate "cazurile individuale", "în special cele vizând străini cu situaţia neclară", a explicat preşedinţia franceză. Scopul este de a se "asigura că toate persoanele radicalizate care sunt susceptibile de a fi expulzate au şi fost trimise din ţară sau pentru a accelera procedurile", precum şi pentru "a reverifica dacă nu au existat omisiuni şi dacă procedura a fost respectată în totalitate".

Ideea este în special de a vedea dacă este posibil să se obţină un permis consular în cazurile în care aceasta nu a fost posibil până în prezent, în special în ceea ce priveşte Rusia, unde dialogul pe această temă, şi astfel expulzările au fost stopate de facto după invazia rusă în Ucraina.

Născut în Rusia şi originar din Republica Inguşetia (Caucazul de Nord), atacatorul din Arras "fişat S", era urmărit de puţin timp de Direcţia Generală de Securitatea Internă (DGSI). Tatăl său a fost expulzat în 2018 pentru radicalizare, iar fratele său mai mare a fost încarcerat pentru participare la un plan de atentat vizând Palatul Elysee. În 2014, familia atacatorului a fost vizată de o procedură de expulzare, care într-un final a fost anulată.Pe lângă circulara către prefecţi privind persoanele radicalizate, Ministerul de Interne cere examinarea unei "abordări specializate pentru tinerii din Caucaz cu vârste cuprinse între 16 şi 25 de ani". Atacatorul din Arras, la fel ca cel care a ucis şi decapitat un profesor în urmă cu trei ani lângă Paris, provine din această regiune rusă, notează AFP.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.