Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Atenție, bărbați! Un portughez a fost condamnat să-i plătească fostei soţii 60.000 de euro pentru activităţile casnice

facebook.com
verigheta divort

Instanţa supremă portugheză l-a condamnat pe un bărbat să-i plătească fostei soţii 60.782 de euro drept despăgubire pentru activităţile casnice pe care ea le-a desfăşurat timp de aproape 30 de ani, relatează agenţia EFE.

În sentinţa anunţată joi, Tribunalul Superior de Justiţie al Portugaliei (STJ) a susţinut că atunci când activitatea casnică este desfăşurată ''exclusiv sau esenţial'' de către o singură persoană rezultă ''o sărăcire reală a acesteia'', în timp ce membrul familiei eliberat de sarcini se îmbogăţeşte, scrie agerpres.ro.

Citește și: Florin Cîțu, uimit de protestul polițiștilor: ‘Nu înțeleg rostul acestor proteste. Așa ceva nu se poate, nu poți să ai performanță când numești oameni pe două luni’

Instanţa a estimat de asemenea că s-a demonstrat că în cei aproape 30 de ani cât acest cuplu a trăit împreună femeia a fost cea care a avut grijă de căminul lor.

La judecarea cazului în primă instanţă, femeia a cerut 240.000 de euro, dar tribunalul din localitatea Barcelos a apreciat ca neîntemeiată solicitarea vreunei despăgubiri pentru activităţile casnice, întrucât într-o căsnicie acestea sunt ''o obligaţie naturală''.

Citește și: Florian Bodog: ‘Vlad Voiculescu este un mare mincinos! Ar trebui să se apuce de treabă, dar el nu prea vrea să muncească’

Dar femeia a înaintat recurs la o instanţă superioară, care i-a dat dreptate şi a stabilit la 60.782 de euro indemnizaţia pe care trebuie să o primească din partea fostului soţ.

Bărbatul a atacat sentinţa la STJ, dar în final a pierdut. Instanţa supremă a validat hotărârea celei anterioare, motivând că, ''pe baza egalităţii'', activităţile casnice şi îngrijirea copiilor nu pot fi considerate ''drept o obligaţie naturală''.

Citește și: Ion Cristoiu: ‘Ateul comunist Nicolae Ceaușescu s-a implicat în salvarea Schitului Prodromu. USR PLUS militează fățiș pentru revenirea anilor de ateism de pe vremea comunismului’

Activitatea casnică ''are o valoare economică'', astfel că aceasta se traduce ''în îmbogăţire şi economie de cheltuieli'', a mai considerat instanţa. Pentru a determina valoarea muncii casnice, ea a luat drept criteriu salariul minim în Portugalia înmulţit cu 12 luni şi cu anii de convieţuire ai acestui cuplu. Suma rezultată a fost diminuată cu o treime în contul cheltuielilor femeii pentru ea în timpul căsniciei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.