Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Atenție - Bolile care se agravează iarna

www.giurgiuveanul.ro
ger, vreme rece, îngheț, frig, ninsoare

Temperaturile sub zero grade Celsius pun sănătatea persoanelor de vârsta a treia în pericol. Printre cele mai frecvente probleme de sănătate apărute iarna se numără hipotermia, durerile articulare şi complicaţiile cardiace, potrivit exquis.ro.

Precipitaţiile şi gerul influenţează sistemul de apărare al organismului, indiferent de starea de sănătate. Atunci când sunt prezente şi boli cronice, lucrurile se pot agrava şi chiar pot apărea şi alte afecţiuni.

Pentru că îşi adaptează mai greu temperatura corpului la condiţiile din exterior, vârstnicii pot suferi din pricina vasoconstricţiei asociată cu răcirea corpului, care declanşează hipotermia.

Dacă un adult poate face faţă mai uşor hipotermiei, pentru bătrâni afecţiunea poate duce la deces.

Frigul declanşează crize cardiace

Afecţiunile cardiovasculare, cum sunt cardiopatia ischemică, hipertensiunea arterială, tulburările de ritm cardiac, şi cele respiratorii, precum bronşita cronică, astmul bronşic cronic, insuficienţa respiratorie din diferite cauze, frecvent întâlnite la vârsta a treia, sunt accentuate de frig prin vasoconstricţie, respectiv bronhoconstricţie.

Astfel, se pot declanşa crize cardiace cu precordialgii prin expunere la frig. De asemenea, creşte tensiunea arterială, se accentuează tulburările de ritm cardiac şi tulburările vasculare periferice şi se răcesc extremitătile.

Apar accesele de tuse

Pentru cei cu afecţiuni respiratorii, spune medicul de familie Ioana Costa, se accentuează şi se înmulţesc accesele de tuse severă, cu semne de insuficienţă respiratorie.

Aceeaşi problemă apare şi în cazul în care vârstnicii suferă de reumatism şi de boli artrozice.
În sezonul rece se agravează şi unele afectiuni psihice, precum sunt anxietatea şi depresia.

Scade rezistenţa sistemului imunitar

Temperaturile scăzute din timpul iernii declanşează o scădere generală a imunităţii, care favorizează apariţia virozelor respiratorii, a Zonei Zoster, a gastritelor şi ulcerelor gastrice.

Un sistem imunitar slăbit poate declanşa complicaţii grave în cazul persoanelor de vârsta a treia.

Nu trebuie uitate accidentele care se petrec după ce se aşterne zăpada şi poleiul: entorsele, luxaţiile şi mai ales fracturile, care se tratează mult mai greu la vârstnici.

Prevenţia, cea mai bună metodă

Pentru persoanele în vârstă care suferă de boli cronice prevenţia apariţiei altor afecţiuni este singura metodă eficientă de apărare împotriva complicaţiilor de sănătate.

Pe ger, medicii recomandă purtarea unor haine din materiale textile naturale, care sunt bune izolatoare de căldură, şi suprapunerea hainelor în „straturi“ pentru a creşte confortul termic.

Este indicată „evitarea expunerii la frig cu repaus la domiciliu pe cât posibil şi evitarea deplasării când pe străzi sunt prezente zăpada, gheaţa şi poleiul. Un mijloc ajutător este bastonul, chiar dacă ne putem deplasa fără el. În multe cazuri poate salva vieţi“, spune medicul de familia Ioana Costa, de la Clinica Polisano din Bucureşti.

Specialistul recomandă respectarea dietelor specifice fiecărei boli şi a curelor cu vitamine, care ajută la întărirea organismului şi la adaptarea lui la noile condiţii sezoniere.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.