Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Atenție în zona AUTO - Începe montarea tahografelor inteligente - SMART 2/ Recomandările RAR pentru aplicarea Regulamentul UE1228/2001

Volvo Truks
TIR autotren tahograf

Registrul Auto Român (RAR) are capabilitatea tehnică de a autoriza agenții economici care efectuează montarea și verificarea de tahografe inteligente (Smart 2), în conformitate cu noile prevederi europene.

În România există în prezent aproximativ 100 de ateliere care pot monta tahografe Smart 2, din totalul de 322 care sunt autorizate pentru această activitate.

Regulamentul UE1228/2001 stipulează că de la sfârșitul anului viitor autovehiculele de transport internațional de marfă și persoane cu o masă mai mare de 3,5 tone, aflate în rulaj trebuie să înlocuiască tahografele analogice și digitale cu tahografe inteligente de tip SMT2 .

Măsurile ce vor fi implementate sunt menite să contribuie substanțial la siguranța în trafic.

Această temă a fost dezbătută la o întâlnire interactivă transportatori-autorități și oameni de afaceri care a avut loc la Cluj și care a fost organizată de revista Tranzit.

Participanții au avut ocazia sa afle de la reprezentantul RAR, șeful Reprezentanței locale, inginerul Marius Pop, detalii despre noutațile legislative și implementarea acestora.

Tahografele inteligente comunică prin sateliți poziționarea autovehiculelor, marcând automat trecerea frontierelor între statele membre UE, dar și activitatea de încărcare/descărcare a vehiculelor.

content-image

Autoritățile de control în trafic vor putea descărca instant datele din tahografe (compatibilitatea dispozitivului, inspecția tehnică a acestuia, prezența și valabilitatea cardului de șofer) fără să mai oprească atovehiculele, astfel încât conducătorii auto să câștige timp de condus.

Printre avantajele introducerii tahografelor inteligente se numără reducerea manipulării dispozitivelor, în așa fel încât timpul legal de conducere să fie respectat.

Legea prevede că timpul de rulare nu poate depăși 9 ore cu 45 de minute de pauză odată la 4 ore și jumătate, alternând cu 11 ore de odihnă.

Categoriile de autovehicule pe care vor fi montate tahografele inteligente sunt cele de transport marfă, autocarele, microbuzele și autobuzele.

Transportatorii prezenți la dezbatere au fost de asemenea interesați să afle de la reprezentantul RAR și informații despre introducerea normelor Euro 7 pe autovehiculele noi de transport persoane (autocare, autobuze și microbuze), propunere care urmează să fie aprobată de Parlamentul European. Noile standarde Euro 7, pe lângă normele aplicabile pentru poluare de la gazele de eșapament, sunt mai restrictive în comparație cu normele Euro 6, iar condițiile de încercare sunt ușor ajustate.

Euro 7 stabilește valori limită și pentru emisii provenite de la frâne și de la pneuri, durata de viață a bateriilor precum și implementarea unor sisteme de monitorizare permanentă a autovehiculului în exploatare.

 

La momentul deciziei europene, RAR va implementa aceste măsuri pentru omologarea vehiculelor noi.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.