Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Atenție la Cancerul de piele. Este tot mai frecvent. Un risc major îl au persoanele care se expun frecvent la soare

dnd.com.pk
cancer de piele

Atenție la Cancerul de piele. Este tot mai frecvent. Un risc major îl au persoanele care se expun frecvent la soare

Cancerul de piele reprezintă una dintre cele mai grave afecțiuni dermatologice și își face apariția în momentul în care celulele pielii se dezvoltă într-o manieră neobișnuită și necontrolată.

Numărul cancerelor de piele a crescut în ultima perioadă. Experții spun că expunerea repetată și neprotejată la soare și razele UV poate declanșa modificări la nivelul celulelor, ceea ce pe termen lung poate duce la apariția unei forme de cancer de piele. Bronzul natural afectează pielea şi poate conduce la leziuni care accelerează procesul de îmbătrânire şi crește riscul de cancer de piele. Și folosirea solarului este din ce în ce mai riscantă.

Concret, cancerul de piele reprezintă una dintre cele mai grave afecțiuni dermatologice și își face apariția în momentul în care celulele pielii se dezvoltă într-o manieră neobișnuită și necontrolată.

„Cel mai agresiv cancer de piele este melanomul malign, acea aluniță sau acea leziune care arată altfel decât celelalte alunițe. Cel mai frecvent apare la vârsta adultă, el se dezvoltă dintr-o leziune preexistentă, dintr-o leziune pe care o avem de la naștere”, a explicat medicul Claudia Artenie, medic primar dermatovenerologie.

Riscurile expunerii frecvente la soare

Cancerul de piele poate fi de mai multe tipuri, însă cel mai întâlnit este carcinomul bazocelular. Acesta este generat de expunerea la soare și este întâlnit adesea la persoanele care au fost supuse radioterapiei în perioada copilăriei. Carcinomul bazocelular are o evoluție lentă și deranjează prin aspectul leziunilor.

„Un risc major îl au persoanele care se expun frecvent la soare. Persoanele cu piele deschisă, cu ochi albaștri sau verzi, dar și persoanele cu piele închisă pot dezvolta acest cancer. El este mai frecvent în rândul persoanelor după 35 de ani. Este bine să ținem minte că prezența unei leziuni după vârsta de 35 de ani trebuie să ne pună un semn de întrebare”, subliniază medicul ieșean.

Alunițele și sfaturile din popor

„Scoaterea chirurgicală a unei alunițe nu are niciun risc. Se poate chiar tăia printr-o aluniță, dacă aceasta este de mari dimensiuni, fără risc. Așa se operează alunițele gigante de pe corp. Nici măcar traumatismul accidental al unei alunițe nu comportă un risc cum se credea pe timpuri”, explică dr. Claudia Artenie.

Prevenția

În primul rând, cancerul de piele poate fi prevenit prin evitarea expunerii la soare în intervalul orar 10:00 - 16:00, în special în perioada verii. Pe de altă parte, medicii dermatologi recomandă utilizarea produselor cu factor de protecție solară și controlul alunițelor măcar o dată pe an.

„Este bine, în primul rând, să nu ne expunem la soare în intervalul orar 10:00 - 16.00, în perioada de vară sau în perioada în care mergem în concedii, cele mai periculoase fiind acele arsuri din copilărie. Se consideră că două arsuri din copilărie duc la o incidență mult mai mare a melanomului malign și, desigur, și a carcinoamelor bazocelulare”, adaugă dr. Claudia Artenie.

Astfel, controlul la medicul dermatolog este cel care face diferența.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.