Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Atenție la grătarul de 1 Mai! Cu ce amendă te alegi dacă faci focul într-o zonă nepotrivită

Radu Pop
mici

Atenție la grătarul de 1 Mai! Cu ce amendă te alegi dacă faci focul într-o zonă nepotrivită

Pregătirile pentru 1 Mai sunt în toi, iar românii de pretutindeni au scos grătarele de la păstrare, iar Ziua Muncii poare fi sărbătorită așa cum trebuie. Totuși, trebuie să alegi locul în care vei petrece cu mare grijă, deoarece te poți trezi cu o amendă uriașă.

Dată fiind vremea călduroasă care își face simțită prezența, românii se pregătesc intens pentru sărbătorirea Zilei Muncii pe 1 Mai, o tradiție îndrăgită, ce aduce cu sine „ritualuri” consacrate, printre care și celebrele grătare în aer liber. Cu toate acestea, este foarte important să fim atenți unde ne orgganizăm grătarul, deoarece cei ce aleg să aprindă focul în anumite zone riscă sancțiuni financiare ce pot ajunge până la 5.000 de lei conform prevederilor legale.

Obiceiul de a da drumul la un grătar chiar în mijlocul naturii este una dintre activitățile preferate ale locuitorilor din întreaga țară

Obiceiul de a da drumul la un grătar chiar în mijlocul naturii este una dintre activitățile preferate ale locuitorilor din întreaga țară, însă puțini sunt conștienți de existența unei legi care reglementează aceste practici de agrement în detaliu. Legea cu privire la desfășurarea picnicurilor și grătarelor în aer liber, adoptată acum zece ani sub numărul 54/2012, stabilește clar că aceste activități pot fi desfășurate doar în zone special desemnate în acest scop.

Astfel, conform regulilor instituite, organizarea de picnicuri și grătare în aer liber este permisă numai cu respectarea strictă a unor norme bine definite.

Conform actului normativ, activitatea de picnic se definește ca „orice activitate de recreere desfăşurată în zone în care oamenii obișnuiesc să-și petreacă timpul liber, aflate pe domeniul public ori privat al statului şi/ sau al primăriilor, de una sau mai multe persoane şi care presupune consumul de băuturi şi/ sau alimente, dar şi, după caz, aprinderea ori nu a focului”, notează Avocatnet.ro, potrivit romanitv.net.

Sunt stabilite două zone clare în care se pot organiza picnicuri sau grătare

Sunt stabilite două zone clare în care se pot organiza picnicuri sau grătare:

- în zonele indicate pentru activităţile de picnic, unde sunt permise activităţi de picnic, dar nu și aprinderea focului;

- în zonele special amenajate pentru activităţile de picnic, dotate cu utilităţi şi facilităţi pentru desfăşurarea activităţilor de picnic şi în care aprinderea focului este permisă.

Astfel, cei care aleg să aprindă grătarul în zone neamenajate special pentru această activitate pot fi supuși unor amenzi cuprinse între 2.000 și 5.000 de lei, conform legislației în vigoare.

O altă responsabilitate pe care o au iubitorii de grătar în aer liber este să arunce deșeurile în containerele corespunzătoare, marcate în mod adecvat pentru categoria de deșeuri. Încălcarea acestei reguli poate atrage amenzi de până la 500 de lei.

Sancțiuni similare sunt prevăzute și pentru cei care utilizează focul deschis în afara zonelor desemnate sau pentru aruncarea de țigări, chibrituri sau alte obiecte inflamabile în locuri nepotrivite. În aceste cazuri, amenzile pot ajunge până la 3.000 de lei.

Autoritățile responsabile de aplicarea acestor sancțiuni includ reprezentanții Gărzii Naționale de Mediu, polițiștii de diferite categorii, inclusiv cei locali, jandarmii și reprezentanții administrațiilor publice locale.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.