Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Atenție la Suveraniști: partidele și mesajele anti-Occident capătă amploare în România / legătura cu Rusia

Radu Pop
avocatura.com
politica

Programele politice și naționaliste prind tot mai mult în România, mai ales după izbucnirea războiului din Ucraina, având mesaje împotriva marilor alianțe internaționale, îmbrățișând și mesaje de tipul teoria conspirației.

33 de noi partide au apărut în 2022 și 5 în anul 2023, arată datele Tribunanului București, informează jurnaliștii de la ziarul Adevărul, care au și consultat principalele mesaje lansate de aceste partide. Mesajele sunt în mare parte anti-UE-NATO și împotriva valorilor promovate de Occident.

Mesajele transmise

Suveraniștii din România sunt în formațiuni de tipul: ROEXIT, Partidul Patrioților Qanon, Partidul SOS sau Partidul „Patrioții Poporului Român“ (PPR).

„ROEXIT înseamnă ieșirea din Uniunea Europeană și din alte organizații care ne vor 'binele', cum ar fi Fondul Monetar Internațional de la care ne împrumutăm cu dobânzi mari. Partidul ROEXIT dorește ca românii să preia din nou controlul asupra propriei țări. Uniunea Europeană, firmele lacome și ordinele externe fac rău României“, este descrierea pe care și-o fac cei de la Partidul ROEXIT. Reprezentanții formațiunii dau și zece „motive“ pentru ieșirea din UE. Un asemenea motiv este faptul că „UE și implicit spațiul Schengen pot aduce vulnerabilități la granițele României. România are nevoie de granițe puternice, apărate și controlate de noi“. De asemenea, în celelalte este o pledoarie pentru a nu mai importa produse alimentare din exterior, nici energie. Dar și altele de tipul: „anularea“ tuturor pensiilor speciale, anularea tuturor ajutoarelor sociale, confiscarea averilor care nu pot fi justificate sau „naționalizarea legală“ a distribuției de energie.

Partidul Patrioților Qanon

O altă formațiune e Partidul Patrioților Qanon. PPQ „își propune să reprezinte mesajul patriotic sănătos, fără discriminări de niciun fel și să unească românii care cred cu tărie în valorile patriotismului“. PPQ denunță o conspirație globală, cu ramificații în România. „Ce fel de conducători sunt aceștia, care-și sugrumă propriul poporul, care își folosesc poporul ca slugă față de Sistemul Ocultist Mondial? Ce fel de 'lideri' politici sunt aceștia, care-și disprețuiesc neamul în care s-au născut? Și ridică minciuna la rang de adevăr, de către o clasă politică formată din lepădături, trântori crescuți asemenea unor căpușe ce sug la sânul bietei noastre țări, devenită plăpândă și fără vlagă de-atâta stors“, arată PPQ pe propriul site. Partidul se luptă cu statele occidentale (care fac parte din „Oculta mondială“), este pro grupul BRICS (Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud) și anti-Ucraina.

„Legi criminale”

PPR îl are drept lider pe Mihai Lasca, deputat adept teoriilor conspirației, antivaccinist și cu mesaje anti-Occident. Lasca face parte din grupul de patru parlamentari care au mers la Ambasada Rusiei, în martie 2022, pentru a negocia neutralitatea România. Cu prilejul protestului din fața Parlamentului de săptămâna trecută, Lasca era deputatul care avertiza că vor fi duși în lagăre copiii luați de stat. „Am cerut trădătorilor, atât din stradă, cât și de la tribuna Parlamentului, respingerea legii criminale impuse de Bruxelles-UE marionetelor de serviciu! Nu vom permite ca, copiii României să ajungă în paradisul pedofililor din UE!“, puncta Lasca într-un mesaj pe Facebook.

Diana Șoșoacă conduce partidul S. O. S.

Diana Șoșoacă a cerut cedarea de teritorii de către Kiev, unele inclusiv României, dar și adeptă a mesajelor anti-UE.

Inclusiv etnicii maghiari au reprezentanții lor de factură naționalistă. Forța Civică Maghiară este condusă interimar de József Kulcsár-Terza, deputat care a depus de mai mult ori proiecte în Parlament privind autonomia Ținutului Secuiesc. Un al doilea partid e Alianța Maghiară din Transilvania, rezultat din fuziunea a două formaţiuni și care e condus de un deputat care anul trecut depunea un proiect de lege în Parlamentul României ce copia tendințele anti-LGBT ale Guvernului de la Budapesta.

Partide înființate în 2023

Partidul Mișcarea România Suverană (MSR), înființat la final de martie 2023, este formațiunea pe care ar susţine-o Liviu Dragnea. „Partidul MIȘCAREA ROMÂNIA SUVERANĂ este un partid democrat, suveranist, social și creștin, o voce a tuturor românilor iubitori de neam și țară pentru care România înseamnă ACASĂ! Proiectul MRS s-a născut din dorința acută de a face din România o țară demnă și respectată în lume. De aceea, luptăm pentru redobândirea independenței și suveranității politicii de stat, pentru protejarea familiei tradiționale, a producătorilor români, a unei dinamici a societății bazate pe integritate, profesionalism și valorile românești care au creat românul și România“, este descrierea de pe site, unde apare mare fotografia lui Liviu Dragnea. Fostul lider PSD nu este printre cei care au fondat formațiunea.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.