Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Atenție, șoferi! Limita pentru alcoolemie se schimbă în 2024: Schimbări majore și pentru vârsta de obținerea a permisului

sofer bun

Uniunea Europeană propune ajustări în legislația rutieră comunitară, iar una dintre modificări vizează limita de alcoolemie acceptată pentru șoferi.

Conform ProMotor, în prezent, Uniunea Europeană discută un set nou de reguli pentru conducătorii auto, inclusiv:

-introducerea unui permis de conducere digital

-modificarea limitelor de valabilitate a permiselor auto

-scăderea vârstei la care o persoană poate dobândi dreptul de a conduce un autovehicul

-controalele obligatorii de sănătate

-o nouă limită de alcoolemie.

Uniunea Europeană examinează propunerea de reducere a limitei de vârstă pentru obținerea permisului de conducere.

Prin urmare, adolescenții care au împlinit vârsta de 17 ani ar putea obține permisul auto și ar fi autorizați să conducă un vehicul, cu condiția să fie însoțiți de un adult. În plus, permisul de conducere pentru camioane și vehicule de transport pasageri ar putea fi obținut începând cu vârsta de 18 ani, dar numai în cazul în care solicitantul deține un certificat de competență profesională. În absența acestuia, limita de vârstă pentru obținerea permisului rămâne la 21 de ani.

Se schimbă limita de alcoolemie

Deputații europeni propun introducerea unei perioade de doi ani cu restricții pentru șoferii începători, imediat după obținerea permisului de conducere. Una dintre aceste propuneri include stabilirea unei limite de alcoolemie de 0,2 g/l pentru acești șoferi.

Este important de menționat că această limită nu va fi impusă uniform în toate statele membre, ci va reprezenta doar o recomandare. Prin urmare, fiecare țară va avea libertatea de a decide propriile limite și sancțiuni referitoare la conducerea sub influența alcoolului.

De exemplu, în multe state din vestul Europei, se acceptă o concentrație de alcool în sânge de până la 0,5 g/l.

Aceste propuneri de modificare a legislației rutiere urmează să fie supuse analizei în perioada următoare, iar până în martie 2024 se va lua o decizie cu privire la implementarea sau respingerea acestora.

Ce limită de alcoolemie este în România în acest moment

Ordonanța de Urgență 195/2002 stabilește criteriile pentru limitele de alcool în aerul expirat și concentrația acestuia în sânge, precum și sancțiunile aplicabile de către polițist în cazul comiterii acestei abateri.

Conform prevederilor, pentru o concentrație cuprinsă între 0,01 și 0,40 mg/l alcool în aerul expirat, șoferul va fi sancționat contravențional. Ca urmare, permisul de conducere va fi suspendat pe o perioadă de 90 de zile, iar șoferul va fi pasibil de o amendă contravențională cuprinsă între 1.485 lei și 3.300 de lei.

„Conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul sau tramvai de către o persoană care are o îmbibație alcoolică de peste 0.80 g/l alcool pur în sânge (peste 0.40 mg/l alcool pur în aerul expirat) se pedepsește cu închisoare de la 1 la 5 ani”, stabilește ART 87 din Ordonanța de Urgență 195/2002.

Exact, o concentrație alcoolică în aerul expirat care depășește 0,40 mg/l nu se limitează doar la sancțiuni contravenționale. În acest caz, pe lângă suspendarea permisului de conducere și aplicarea unei amenzi, se inițiază și întocmirea unui dosar penal pentru conducerea sub influența băuturilor alcoolice. Aceasta înseamnă că șoferul poate fi supus unor proceduri judiciare mai amănunțite, iar consecințele pot include pedepse penale mai severe în funcție de legislația specifică a fiecărei țări sau regiuni.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.