Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Atitudine sfidătoare a Moscovei la adresa Washingtonului: Kremlinul ignoră învestitura lui Joe Biden

Cristi Șelaru
Moscova Kremlin

Moscova nu se pregăteşte în niciun fel pentru inaugurarea noului preşedinte ales american Joe Biden miercuri la Washington, dar contează pe relaţii bune cu Statele Unite ale Americii, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de agenţia de presă oficială rusă TASS, potrivit Agerpres.

'Kremlinul nu se pregăteşte de inaugurare, pentru Rusia nimic nu se va schimba (după ce Biden îşi va prelua funcţia). Rusia, cum a trăit sute de ani, aşa va continua să trăiască, căutând relaţii bune cu Statele Unite ale Americii', a afirmat Peskov. 'O voinţă politică corespunzătoare de apropiere din partea Washingtonului va depinde de Biden şi de echipa sa', a adăugat el.

Pentru Rusia 'nimic nu se va schimba' odată cu învestirea democratului Joe Biden în calitate de cel de-al 46-lea preşedinte al SUA, consideră Kremlinul, citat de agenţia de presă EFE.

Citește și: Compania Moderna pregătește un vaccin anti-COVID-19 pentru copii: ‘Am început un studiu în rândul copiilor cu vârste cuprinse între 12 și 17 ani’

Moscova manifestă prudenţă în legătură cu intenţia exprimată de Washington de a prelungi tratatul New START - ultimul tratat privind controlul armelor nucleare în vigoare între Rusia şi Statele Unite - aşa cum a anunţat cu o zi în urmă candidatul desemnat la funcţia de secretar de stat Antony Blinken.

'Noi vom saluta dacă colegii noştri americani vor manifesta într-adevăr voinţă politică pentru prelungirea acestui acord', a remarcat Peskov.

Pe de altă parte, Kremlinul şi-a exprimat regretul miercuri că preşedintele Donald Trump, al cărui mandat se încheie astăzi, nu i-a eliberat pe doi cetăţeni ruşi aflaţi în închisoare în Statele Unite - Victor Bout, cunoscut ca 'negustorul morţii', şi Konstantin Iaroşcenko, pilot arestat pentru trafic de droguri.

'Am fi preferat ca drepturile să le fi fost respectate şi ei să fi fost eliberaţi', a spus Peskov, răspunzând la întrebarea unui jurnalist referitor la cei doi.

Citește și: Ilie Năstase a răbufnit după ce s-a scris că e în pragul falimentului:  Numai proștii spun asta

Relaţiile între Moscova şi Washington s-au deteriorat treptat în ultimii şase, de când Rusia a anexat în mod ilegal peninsula ucraineană Crimeea, cunoscând o agravare ca urmare a presupusei ingerinţe ruseşti în alegerile prezidenţiale din 2016.

Chiar dacă democraţii l-au acuzat constant pe Trump că a beneficiat de sprijinul Rusiei ca urmare a ingerinţei în campania electorală din 2016, Washingtonul nu a făcut niciun progres în cursul mandatului acestuia în relaţiile cu Moscova, în pofida întâlnirii dintre Donald Trump şi omologul său rus Vladimir Putin în iulie 2018, notează EFE.

În acest sens, Peskov a declarat miercuri pentru RIA Novosti: 'Preşedintele rus Vladimir Putin a fost, este şi va fi un susţinător al dezvoltării relaţiilor cu Statele Unite, deoarece fără relaţii normale între cele două puteri este imposibil să vorbim despre o lume stabilă, dar de câţiva ani încoace abordarea sa nu este primită cu reciprocitate peste Ocean'.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.