Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Atletism: Papa Massata Diack, condamnat în apel la cinci ani de închisoare pentru corupţie

Twitter
Papa Massata Diack

Papa Massata Diack, fiul fostului preşedinte al Federaţiei internaţionale de atletism Lamine Diack, a fost condamnat joi în apel la cinci ani de închisoare pentru corupţie în scandalul dopajului din Rusia din 2011, o afacere care a zguduit lumea sportului, scrie AFP.

În lipsa lui Papa Massata Diack, Curtea de Apel din Paris a confirmat sentinţa în primă instanţă, dar a redus amenda la jumătate, la 500.000 de euro, informează Agerpres.

De asemenea, instanţa l-a condamnat pe fostul consilier juridic al Federaţiei internaţionale de atletism, Habib Cisse, la o pedeapsă de trei ani de închisoare cu suspendare, o pedeapsă mai blândă decât ceruse parchetul general.

În septembrie 2020, Papa Massata Diack a fost condamnat la cinci ani de închisoare cu executare şi la o amendă de 1 milion de euro.

Avocatul Federaţiei Internaţionale de Atletism (World Athletics) a denunţat în ianuarie, în faţa Curţii de apel din Paris, o "organizaţie bananieră" a acestei instanţe în perioada în care aceasta era condusă de senegalezul Lamine Diack, între 1999 şi 2015.

Avocatul Regis Bergonzi a explicat atunci cum, în opinia lui, fostul preşedinte al IAAF, denumită între timp World Athletics, l-ar fi angajat pe fiul său Papa Massata Diack în calitate de consultant de marketing, creând, împreună cu acesta şi cu complici, o reţea de deturnare de fonduri şi de corupţie pentru a ascunde cazuri de dopaj în rândul sportivilor ruşi în 2011, cu un an înaintea Jocurilor Olimpice de la Londra.

Pentru justiţia franceză, Lamine Diack a fost în centrul unui pact de corupţie pentru a întârzia procedurile de sancţiuni vizând atleţii ruşi bănuiţi de dopaj la finele lui 2011, permiţând unora dintre aceştia să participe la Jocurile Olimpice de la Londra din 2012. În schimb, sponsorii ruşi au reînnoit contractele lor de parteneriat cu IAAF în vederea Campionatelor Mondiale din 2013 de la Moscova.

Papa Massata Diack, în vârstă de 57 de ani, a fost găsit vinovat în septembrie 2020 de complicitate la corupţie în afacerea rusă şi de deturnarea a 15 milioane de euro sub acoperirea unor comisioane din contracte de sponsorizare şi drepturi de televizare.

El şi-a susţinut nevinovăţia, dar locuieşte la Dakar şi nu poate părăsi Senegalul unde se află sub control judiciar în acest dosar.

Lamine Diack şi fostul şef antidopaj al IAAF, francezul Gabriel Dolle, au decedat după condamnarea lor.

Doi oficiali ai sportului din Rusia la momentul respectiv, Valentin Balahniciov şi Alexei Melnikov, nu au făcut apel.

În ianuarie, doar Habib Cisse s-a prezentat în faţa curţii de apel. Acuzat că a primit suma de 3,45 milioane de euro şi pentru că a înlesnit tergiversarea procedurilor de sancţionare a sportivilor ruşi, Cisse a fost condamnat în primă instanţă la trei ani de închisoare, inclusiv doi ani cu suspendare, o amendă de 100.000 de euro şi o interdicţie de cinci ani de a profesa ca avocat. El a negat mereu că a fost complice în afacerea rusă.

Anchetatorii au găsit la el acasă o listă cu numele mai multor sportivi şi sume de bani. De asemenea, au descoperit o conversaţie prin SMS cu Papa Massata Diack unde era vorba despre "rambursare".

Afacerea, care a zguduit lumea sportului, a fost dezvăluită de agentul maratonistei ruse Lilia Şobuhova, care plătise 450.000 de euro pentru a dispărea de pe listă. În cele din urmă, suspendată în 2014, ea a cerut o rambursare şi a primit 300.000 de euro dintr-un cont din Singapore care a permis să se ajungă până la Papa Massata Diack.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.