Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cutremur în tenis, după o decizie fără precedent a ATP: A eliminat punctele de clasament obținute la Wimbledon

Wimbledon

Intens disputata decizie a organizatorilor turneului de Grand Slam de la Wimbeldon de a interzice participarea jucătorilor ruși și bieloruși la eveniment a provocat o reacție fără precedent a organizației tenismenilor profesioniști ATP (Association of Tennis Professionals) care guvernează circuitul.

Organizația a anunțat vineri că a eliminat punctele din clasamentul ATP de la Wimbledon pentru 2022, astfel că participanților la turneu nu le vor fi acordate puncte de clasament, în funcție de rezultate, scrie mediafax.ro.

Redăm mai jos comunicatul oficial al ATP:

„Capacitatea jucătorilor de orice naționalitate de a participa la turnee pe baza meritelor și fără discriminare este fundamentală pentru turneul nostru. Decizia de la Wimbledon de a interzice jucătorilor ruși și belaruși să concureze în Marea Britanie în această vară subminează acest principiu și integritatea sistemului de clasament ATP. De asemenea, nu este în concordanță cu acordul nostru privind clasamentele. În absența unei schimbări de circumstanțe, cu mare regret și reticență, nu vedem altă opțiune decât să eliminăm punctele din clasamentul ATP de la Wimbledon pentru 2022.

Regulile și acordurile noastre există pentru a proteja drepturile jucătorilor în ansamblul lor. Deciziile unilaterale de această natură, dacă nu sunt abordate, creează un precedent dăunător pentru restul circuitului. Discriminarea de către turnee individuale este pur și simplu neviabilă într-un circuit care operează în peste 30 de țări.

Apreciem foarte mult relațiile noastre de lungă durată cu Wimbledon și cu LTA și nu subestimăm deciziile dificile cu care ne confruntăm pentru a răspunde la recentele orientări ale guvernului britanic. Cu toate acestea, observăm că a fost vorba de îndrumări informale, nu de un mandat, care au oferit o opțiune alternativă care ar fi lăsat decizia în mâinile jucătorilor care concurează ca sportivi neutri, prin intermediul unei declarații semnate.

Discuțiile noastre interne cu jucătorii afectați ne-au condus, de fapt, la concluzia că aceasta ar fi fost o opțiune mai agreabilă pentru circuit. Rămânem încrezători că discuțiile viitoare cu Wimbledon vor duce la un rezultat acceptabil pentru toate părțile implicate. În sens mai larg, credem că această chestiune evidențiază încă o dată necesitatea unei structuri de guvernanță unitare la nivelul tenisului profesionist, astfel încât deciziile de această natură să poată fi luate în comun.

În mod separat, așa cum am anunțat anterior, confirmăm că punctele de clasament vor rămâne la turneele ATP de la Queen's (ATP 500), Eastbourne (ATP 250) și la turneele ATP Challenger din Regatul Unit.

Am luat această decizie bazându-ne pe faptul că jucătorii ruși și belaruși au la dispoziție oportunități alternative de joc în aceste săptămâni, spre deosebire de Wimbledon, ceea ce reduce la minimum orice impact asupra integrității clasamentelor. Sancțiunile legate de încălcarea de către LTA a normelor ATP vor fi evaluate separat.

Condamnarea noastră a invaziei devastatoare a Rusiei în Ucraina rămâne fără echivoc. Au fost luate măsuri imediate pentru a suspenda evenimentul ATP Tour de la Moscova și pentru ca sportivii ruși și belaruși să concureze sub steaguri neutre în cadrul turneului. În paralel, am continuat să acordăm sprijin umanitar Ucrainei, împreună cu celelalte organisme de conducere ale tenisului, precum și asistență financiară directă pentru mulți jucători afectați.”

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.