Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

'Atragerea investiţiilor străine trebuie să fie o prioritate pentru România', spune Ramona Jurubiţă, preşedintele Consiliului Investitorilor Străini

Economica.net
investitii fonduri dezvoltare

Atragerea investiţiilor străine trebuie să fie una dintre priorităţile României în ceea ce priveşte planul de relansare a economiei, mai ales că există o competiţie la nivel regional, iar România are multe de îmbunătăţit la acest capitol, a declarat, miercuri, Ramona Jurubiţă, preşedintele Consiliului Investitorilor Străini (FIC), într-o conferinţă de profil.

Ea a precizat că apreciază schimbarea de paradigmă în ceea ce priveşte planul de relansare prezentat de actualul Guvern, strategie care se bazează pe investiţii, potrivit agerpres.ro.

Citește și: VERDICT POLITIC cu Dana Budeanu, episodul 129: PANARAMELOR!

"Trebuie să lucrăm la nivelul investiţiilor private. Atragerea investiţiilor străine trebuie să fie o prioritate pentru România, mai ales că suntem într-o competiţie regională pe acest segment. Noi facem la fiecare doi ani un raport al investiţiilor străine în România şi urmează să lansăm, în câteva săptămâni, raportul pe ultimii doi ani. Performanţa României în ceea ce priveşte atragerea de investiţii străine are multe de îmbunătăţit în acest sens", a arătat Jurubiţă.

Potrivit acesteia, există prognoze care estimează o scădere a investiţiilor de 40% la nivel mondial, tendinţă care se va reflecta şi în România.

"Este evident că acest lucru se va reflecta şi în România. OECD estimează, la rândul său, o scădere de 30%, ceea ce nu este o noutate, având în vedere contextul pe care îl avem", a precizat reprezentanta investitorilor străini.

"Fluxul investiţional a fost de -330 miliarde de lei, comparativ cu un plus de 2.000 de miliarde anul trecut, dar un lucru important se referă la distribuţia acestora pe sectoare: 50% dintre investiţii merg înspre servicii. Însă dintre acestea doar 5% sunt îndreptate către sectorul high-tech, care generează valoare adăugată, spre comparaţie cu Ungaria, unde ponderea este de 50%, Polonia 18%, Cehia 15% din totalul atras în sectorul serviciilor", a susţinut Jurubiţă.

Citește și: Ciprian Ciucu, atac VIOLENT la adresa jurnalistului Victor Ciutacu: Un mare jeg acest ziarist!

În acest context, este nevoie de colaborare între stat şi mediul privat, dar şi între autorităţile statului, a continuat ea, referindu-se la votul de marţi din Parlament privind majorarea cu 40% a pensiilor.

"Deciziile autorităţilor ar trebui să aibă o viziune mai presus de ciclul electoral de patru ani. Incertitudinea este crescută, iar mediul de afaceri trebuie să ia decizii cu privire la poziţionarea în perioada următoare faţă de piaţă şi faţă de clienţi. De exemplu, cum va arăta viitorul angajatului, cum ne vom reîntoarce la sau dacă ne vom reîntoarce la ceea ce era, răspunsul trebuie găsit împreună cu angajaţii, cu colaboratorii", a mai spus responsabilul FIC în cadrul Forbes CEE Forum.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.