Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

ATROCITĂȚI în Sudanul de Sud. SUA vorbesc de crime împotriva umanității

sudanul de sud

Statele Unite, unul din artizanii creării Sudanului de Sud, au transmis sâmbătă că protagoniştii războiului civil din această ţară care se fac vinovaţi de 'crime de război' şi de 'crime împotriva umanităţii' vor fi aduşi într-o zi în faţa justiţiei, relatează AFP.

Vezi și: Băsescu aruncă BOMBA în cazul Olteanu: 'Am avut cunoștință...'

Washingtonul, care a prezidat apariţia, în iulie 2011, a acestei ţări din Africa de Est prin împărţirea Sudanului, nu reuşeşte, de la declanşarea conflictului în decembrie 2013, să impună şi să facă să se respecte un acord de pace durabil între preşedintele Salva Kiir şi fostul şef rebel şi vicepreşedinte Riek Machar. 

"În ultimele săptămâni, au existat informaţii de la surse sigure privind crime împotriva civililor şi o creştere a numărului soldaţilor guvernamentali în uniformă care violează în bande organizate femei şi tinere refugiate în spaţii ale ONU", a precizat Departamentul de Stat într-un comunicat. 

Diplomaţia americană se sprijină pe "o numărătoare al ONU privind existenţa a cel puţin 120 de cazuri de violenţe sexuale" după amplificarea confruntărilor în urmă cu trei săptămâni în capitala Juba între armata guvernamentală şi susţinătorii lui Machar. 

"Responsabilii de crime de război, de crime împotriva umanităţii şi de alte încălcări ale dreptului umanitar internaţional (...) trebuie să dea socoteală", a promis Departamentul de Stat. 

Washingtonul a cerut de asemenea "încetarea imediată a operaţiunilor de luptă şi respectarea completă a armistiţiului instaurat la 11 iulie şi a acordului de pace". 

Sudanul de Sud este "la marginea prăpastiei", a avertizat joi secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, în cadrul Consiliului de Securitate. El cere de mai multe săptămâni Consiliului de Securitate să impună un embargou asupra armelor în Sudanul de Sud şi sancţiuni împotriva celor care refuză să aplice acordul de pace.AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.