Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Atuurile Principelui Nicolae s-au transformat in piedici insurmontabile

revista presei

Hotnews:

Cit de greu trebuie sa fie pentru un tinar de 28 de ani sa nu-si poata comanda o pizza acasa, din cauza ca vinzatorii cred ca adresa "Palatul Elisabeta" e o farsa? Cit de greu poate fi pentru acelasi tinar, crescut ca un copil normal, sa renunte la aproape orice pasiune care-l leaga de prieteni pentru a se dedica etichetei scrobite de la Casa Regala? Extrem de greu... Regele Mihai a facut o miscare aproape fortata cu Principele Nicolae. In afara tinarului crescut intr-o familie normala, ceilalti reprezentanti ai Casei Regale erau extrem de putin credibili pentru publicul romanesc: Principesa Margareta nu poate comunica suficient de bine, Radu Duda (sotul sau) este doar un print consort, celelalte fiice ale regelui sint imprastiate in toate colturile lumii. Principele Nicolae avea toate datele pentru a incerca o actiune de seducere a publicului roman. Regele Mihai a incercat inca din anii 90 un transfer de capital simbolic dinspre propria persoana spre micul principe. Dar tocmai atuurile lui Nicolae s-au transformat in piedici insurmontabile. Un om viu, nascut si crescut departe de rigorile unui palat regal, simte ca se sufoca in eticheta stricta. Nu poate trai liber, nu poate trai nici macar pe jumatate liber. Teama de ziaristii care l-ar putea prinde intr-un moment omenesc, indiferenta fata de mizele financiare ale Casei Regale, incorsetarea in reguli absurde - toate l-au indepartat pe Nicolae de misiunea pe care i-o daduse Regele Mihai. Nu stiu daca au contat si contrele cu Radu Duda, dar aproape ca nu mai conteaza.Si un amanunt interesant: preocuparile reale ale Principelui Nicolae erau perfecte pentru un tip de public sofisticat, tot mai numeros: ecologie, ciclism, CSR, copii in nevoie, reciclare. Aceasta comuniune de valori ar fi asigurat - culmea - o mai buna acceptare a Casei Regale in rindul publicului de care va vorbeam. Dar Casa Regala a socotit ca nu e suficient. Ca tinarul viitor rege e incompatibil cu valorile si principiile regalitatii. Cu alte cuvinte, ca e un pic prea viu. Si l-a ejectat ca pe un corp strain. De-acum cu siguranta nimeni nu-i va mai deranja pe dispecerii de la pizza cu o comanda stranie pentru Palatul Elisabeta. La Palat vor zangani infundat doar tacimurile argintate vechi de sute de ani, pe care potentialii-viitori-supusi ai Casei Regale le-ar considera vestigii istorice bune de pus in muzeu. Cam asa vor face, probabil, si cu institutia in sine.

Ziarul Financiar:

Ceea ce a început acum un an şi jumătate ca o megaafacere pentru gigantul financiar american Goldman Sachs s-a transformat într-un scandal-monstru.  Dedesubturile afacerii dubioase prin care Danemarca a vândut în pierdere o participaţie la compania energetică fanion Dong Energy către Goldman urmează să fie dezgropate de parlamentarii danezi în con­diţiile în care guvernul le va pune la dispoziţie documente până acum confidenţiale privind tranzacţia. Pentru a-şi apăra interesele, Goldman l-a angajat pe danezul Anders Fogh Rasmussen, nimeni altul decât fostul şef al NATO, alianţa militară nord-atlantică. Rasmussen a fost şi premierul Danemarcei între 2001 şi 2009. Actualul premier danez, Lars Loekke Rasmussen, a fost ministru al internelor, al sănătăţii şi apoi al finanţelor în guvernele conduse de Fogh Rasmussen şi a preluat poziţia de premier după ce Fogh a fost numit şef al NATO. Prin urmare este foarte probabil ca Anders Fogh Rasmussen să aibă o influenţă considerabilă asupra celuilalt Rasmussen (cei doi nu sunt rude, este doar o coincidenţă de nume). Goldman nu putea face o alegere mai bună. De unde vine supranumele de „caracatiţă-vampir“ dat băncii Goldman Sachs? În 2009, un articol al revistei americane de politică şi cultură Rolling Stone semnat de Matt Taibbi asemuia banca de investiţii cu „o mare caracatiţă-vampir înco­lă­cită pe faţa umanităţii care îşi înfige fără să obosească colţii în orice miroase a bani“.

Digi24:

Rusia a câștigat prima rundă în cazul extinderii frontierei euro-atlantice, este de părere Dan Dungaciu. Directorul Institutului de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale al Academiei Române a punctat și faptul că există un conflict între agendele privind demilitarizarea și democratizarea din estul Ucrainei. „Cred că asistăm la două soiuri de bătălii importante în Ucraina: una este cea a luptelor de la linia de conflict între supratiști și forțele guvernamentale ucrainene, a doua bătălie este cea diplomatică. O bătălie diplomatică extrem de semnificativă, care are ca miză scoaterea Ucrainei de pe agenda diplomatică, dacă vreți, sau de pe agenda publică, într-un fel. Se vorbește din ce în ce mai puțin despre Ucraina. Dacă nu ar fi aceste confruntări, probabil că n-am mai vorbi aproape deloc. Acest confruntări au scopul și să repună pe agendă problema ucraineană”, a spus Dan Dungaciu, directorul Institutului de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale al Academiei Române... "Asistăm la o atenuare aproape periculoasă a chestiunii ucrainene. Aceste lupte sunt vârful de iceberg al acestei confruntări mult mai profunde”, a mai punctat Dan Dungaciu.El a mai spus că Moscova nu se va retrage din această chestiune știind că nu se vor ridica sancțiunile la adresa sa: „Nu are nimic de pierdut. Neavând nimic de pierdut va împinge această chestiune pe masa de negocieri într-o formă în care Ucraina va rămâne, cel puțin un temern previzibil, blocată de această negociere și va încerca să construiască acolo fie o federație de facto și de iure, fie o federație de facto, nu de iure, neacceptată de către Kiev, dar un conflict înghețat de genul celui care există în Republica Moldova, obiectivele ei fiind atinse în ambele situații pentru că prima rundă, ne place sau nu ne place, a fost câștigată de Federația Rusă, în sensul în care a blocat extinderea frontierei euro-atlantice prin acest mecanism de tip anexare, de tip război hibrid pe care îl practică în Ucraina. Federația Rusă n-ar niciun motiv în acest moment să cedeze, pentru că nu poate primi nimic pozitiv în schimb”.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.