Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Au avut curajul să rupă tăcerea din Wuhan: Chinezii care au relatat despre COVID vor fi eliberați după 3 ani

Twitter
wuhan laborator

Autoritățile chineze se pregăteau duminică să elibereze un bărbat care a dispărut în urmă cu trei ani după ce a publicat videoclipuri cu spitale supraaglomerate și cadavre în timpul epidemiei COVID-19, au declarat o rudă și o altă persoană familiarizată cu cazul său, potrivit Associated Press.

Fang Bin și alți membri ai publicului care au fost supranumiți jurnaliști cetățeni au postat detalii despre pandemie la începutul anului 2020 pe internet și pe rețelele de socializare, stânjenind oficialii chinezi care s-au confruntat cu critici pentru că nu au reușit să controleze epidemia. Ultimul videoclip pe care Fang, un vânzător de haine tradiționale chinezești, l-a postat pe Twitter a fost o bucată de hârtie pe care scria: "Toți cetățenii rezistă, înapoiați puterea poporului".

Cazul lui Fang face parte din represiunea Beijingului împotriva criticilor privind gestionarea timpurie a pandemiei de către China, în timp ce Partidul Comunist aflat la putere încearcă să controleze versiunea oficială țării.

El urma să fie eliberat duminică, potrivit a două persoane care nu au dorit să fie identificate de teama unor represalii guvernamentale. Una dintre ele a declarat că Fang a fost condamnat la trei ani de închisoare pentru "a provocat certuri și necazuri", o acuzație vagă folosită în mod tradițional împotriva dizidenților politici.

The Associated Press notează că nu a putut confirma în mod independent eliberarea sa și nu a putut confirma detaliile cu autoritățile.

Două birouri ale Biroului de securitate publică din Wuhan nu au furnizat un număr de telefon al biroului lor de informații și nici nu au răspuns la întrebări. Apelurile telefonice către o instanță care l-ar fi condamnat pe Fang au rămas fără răspuns duminică după-amiază. O femeie de la o altă instanță care s-ar fi ocupat de apelul lui Fang a spus că nu este autorizată să răspundă la întrebări.

Lupta pentru adevăr din 2020

La începutul anului 2020, focarul inițial de COVID a devastat orașul Wuhan, în care locuiesc 11 milioane de locuitori, în provincia Hubei din centrul Chinei. Aflat sub un blocaj de 76 de zile, străzile sale au fost pustii timp de luni de zile, cu excepția ambulanțelor și a personalului de securitate.

În acel moment, un număr mic de cetățeni jurnaliști au încercat să își spună poveștile lor și ale altora cu ajutorul telefoanelor inteligente și al conturilor de socializare, sfidând monopolul strict controlat al Partidului Comunist asupra informațiilor. Deși mișcarea lor a fost mică, amploarea a fost fără precedent în orice epidemie sau dezastru major anterior din China.

Dar informațiile pe care le-au postat le-au adus curând probleme. Fang și un alt cetățean jurnalist, Chen Qiushi, au dispărut în februarie.

Chen a reapărut în septembrie 2021 pe YouTube, în transmisiunea video live a prietenului său, spunând că a suferit de depresie. Dar nu a oferit detalii despre dispariția sa.

Un alt cetățean jurnalist, Zhang Zhan, care, de asemenea, a relatat despre stadiul incipient al epidemiei, a fost condamnat la patru ani de închisoare sub acuzația de provocare de bătăi și de scandal în decembrie 2020. Aproximativ opt luni mai târziu, avocatul a declarat că se afla într-o stare de sănătate precară după ce a organizat o grevă a foamei de lungă durată.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.