Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Au bătut palma: Turcia și Bulgaria semnează un acord de cooperare în domeniul gazelor naturale

Shuttesrtock
gaze

Turcia și Bulgaria au semnat un acord de cooperare care va permite transferul a până la 1,5 miliarde de metri cubi de gaze naturale anual. Ministrul Energiei și Resurselor Naturale, Fatih Donmez, a fost întâmpinat de omologul său bulgar Rosen Hristov la biroul Consiliului de Miniștri, unde a mers în cadrul vizitei sale în Bulgaria, anunță azernews.az.

În cadrul ceremoniei care a avut loc sub auspiciile lui Donmez și Hristov, a fost semnat un acord de cooperare în domeniul gazelor naturale între cele două țări.

Directorul general al BOTAS, Burhan Ozcan, a semnat în numele Turkiye, iar directorul general al Bulgargaz, Denitsa Zlateva, a semnat în numele Bulgariei. În declarația sa de după ceremonia de semnare, ministrul Donmez și-a exprimat dorința ca 2023 să fie un an în care cooperarea dintre cele două țări, în special în domeniul energiei, să crească.

Reamintind că președintele Recep Tayyip Erdogan și președintele bulgar Rumen Radev s-au întâlnit luna trecută la Istanbul, Donmez a declarat: "M-am întâlnit cu colegul meu de acolo și am trecut din nou peste probleme importante din sectorul energetic. Aș dori să exprim faptul că suntem încântați că problemele discutate la Istanbul s-au transformat astăzi în pași concreți la Sofia, chiar la mai puțin de o lună de la ultima noastră reuniune."

Subliniind că memorandumul de înțelegere semnat va dezvolta în continuare cooperarea și legăturile dintre cele două țări în domeniul gazelor naturale, Donmez a declarat: "Memorandumul de înțelegere va fi, de asemenea, un pas important în creșterea securității gazelor naturale a geografiei balcanice. Durata acestui acord va fi de 13 ani și va exista un transfer de gaze de până la 1,5 miliarde de metri cubi pe an. Aceasta va aduce o mare contribuție la securitatea aprovizionării cu gaze naturale a Europei, în special a Bulgariei."

Donmez a oferit, de asemenea, informații despre funcționarea procesului."Cele cinci terminale GNL, în primul rând Saros FSRU, vor contribui la acest proces. Turkiye este o țară care furnizează gaze din 15 țări cu 7 linii diferite și terminale GNL. Acesta este, de asemenea, unul dintre pașii importanți pentru ca Turkiye să devină un hub de gaz. Cu această infrastructură, am pus o altă cărămidă în centrul de gaz. De asemenea, este posibil să creștem această capacitate într-un timp foarte scurt, cu investițiile care trebuie făcute atât de către furnizori, cât și de către țările europene", a spus el.

Donmez le-a mulțumit celor care au contribuit la acest proces. Ministrul bulgar al Energiei, Hristov, a descris, de asemenea, acordul semnat drept un "document istoric". "Datorită acestui acord, avem posibilitatea de a cumpăra gaze naturale de la toți producătorii de gaze naturale din lume. De asemenea, vom putea beneficia de cantitatea de gaz care va ajunge în Turcia", a spus Hristov.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.