Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Au fost interziși brazii de Crăciun şi cadourile din şcoli pentru Anul Nou

cadouri brad

Brazii de Crăciun, mesele festive şi cadourile de sfârşit de an au fost interzise în instituţiile de învăţâmânt din Tadjikistan printr-un decret publicat marţi în această ţară cu populaţie majoritar musulmană, informează AFP. 

Acestea sunt cele mai severe restricţii impuse în fost republică sovietică în care, încă din 2013, nu mai sunt permise petrecerile de revelion, iar personajul Moş Crăciun nu a mai putut apărea în emisiunile televiziunii publice. 

În decembrie 2015, Ministerul Educaţiei a interzis nu numai 'instalarea de brazi de Crăciun naturali sau artificiali', ci şi focurile de artificii şi strângerea de fonduri în şcoli şi universităţi pentru marcarea Anului Nou, care reprezintă în spaţiul ex-sovietic cea mai importantă sărbătoare din an. 

Spre deosebire de alte ţări in regiune, precum Rusia, un brad va fi împodobit la Duşanbe doar cu puţin înainte de 31 decembrie şi va fi menţinut în public doar câteva zile din luna ianuarie. 

AFP aminteşte că în noaptea de 31 decembrie 2011 un bărbat purtând costum de Moş Crăciun a fost omorât de trei necunoscuţi în apropiere de casa familiei sale din capitala tadjică. Rudele victimei au afirmat că asasinatul a avut motive religioase, dar poliţia a susţinut că ucigaşii erau sub efectul drogurilor. Crima a avut loc după ce în ajun liderul spiritual musulman din ţară îşi îndemnase credincioşii să nu mai respecte tradiţia serbării trecerii în noul an. 

Din 2007, în Tadjikistan este în vigoare o lege care interzice celor 8 milioane de locuitori să-şi serbeze aniversarea în public şi limitează numărul de invitaţi la nunţi şi de participanţi la înmormântări.AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.