Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Au ieșit la iveală detalii incredibile despre 'fotografia secolului': scandal la bordul navei Apollo 8 pentru că nu se înțelegeau cine să o facă

NASA

În cadrul misiunii Apollo 8 din 1968, a fost capturată o fotografie memorabilă recunoscută sub denumirea „Răsăritul Pământului”. Această imagine iconică a fost realizată cu doar câteva luni înainte ca Neil Armstrong și Buzz Aldrin să pășească istoric pe Lună în timpul misiunii Apollo 11.

Fotografia a fost aproape ratată de echipajul misiunii Apollo 8. Abia la cea de-a patra orbită în jurul Lunii, când nava spațială s-a întors, astronauții au reușit să vadă Pământul.

Comandantul misiunii, Frank Borman, a recunoscut mai târziu că aceștia au fost prea preocupați de observațiile lunare din primele trei orbite pentru a observa planeta lor natală. Potrivit directorului de fotografie al Apollo de la NASA, Dick Underwood, echipajele lunare, inclusiv Apollo 8, au beneficiat de o pregătire amplă în domeniul fotografiei.

Underwood a declarat că a luptat din greu pentru ca astronauții să capteze o imagine precum cea a Răsăritului Pământului. Cu toate acestea, NASA subliniase importanța de a se concentra pe fotografii ale geologiei Lunii și ale potențialelor locuri de aterizare.

În timpul misiunii, la bordul Apollo 8 se aflau trei astronauți: Frank Borman, Jim Lovell și Bill Anders. Anders, care fotografia craterele de pe Lună, a observat întâmplător Pământul ieșind din spatele suprafeței lunare. El a profitat rapid de ocazie și a capturat o fotografie a Pământului deasupra orizontului lunar.

Cearta de la bordul Apollo 8

Se pare că a izbucnit o ceartă între Anders și Lovell, deoarece amândoi doreau să facă fotografia în culori. Borman a intervenit pentru a-i calma. În cele din urmă, Anders a realizat imaginea color care a ajuns să fie cunoscută drept „fotografia secolului”.

Interesant este faptul că la bordul navei se afla o altă cameră foto care capturase o imagine și mai bună a răsăritului Pământului, dar aceasta era în alb-negru și fusese trecută cu vederea pentru mult timp.

Din fericire, experții au colorat recent fotografia folosind cadrele ulterioare ca referință, dezvăluind priveliștea uimitoare la care au asistat astronauții. Fotografia este o reprezentare uimitoare a Pământului, prezentând frumusețea, dar și fragilitatea sa.

Astronautul Jim Lovell a reflectat asupra sentimentului copleșitor de singurătate în spațiu și a modului în care i-a făcut să realizeze importanța planetei noastre. Frank Borman, profund emoționat de această experiență, a speculat că ar putea fi ceea ce vede Dumnezeu.

Fotografia „Răsărit de soare pe Pământ” servește ca o reamintire puternică a prețiozității și delicateții vieții pe Pământ, scrie incredibilia.ro.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.