Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

VIDEO Au început fuziunile locale PNL-PDL

Hava-+-Atanasiu

Cei mai vechi și puternici oameni politici din județul Alba, președintele PNL, Teodor Atanasiu și președintele PDL, Mircea Hava, s-au prezentat “umăr la umăr” în fața presei, unde și-au mărturisit public relația politică și și-au asumat construcția la nivel local și național a unui mare partid de dreapta.

Modul în care acest lucru s-ar putea realiza, în opinia celor doi lideri, este printr-o fuziune prin comasare.

Cei doi experimentați politicieni au avut o voce comună și au încercat să transmită un mesaj de mobilizare și solidaritate către membrii celor două partide cărora perspectiva fuziunii le-a creat confuzie și anxietate.

Pentru electoratele PNL ȘI PDL din județul Alba, mesajul celor doi s-a dorit a fi unul liniștitor și dătător de speranță. Liniștitor în sensul că cei care au votat PNL și Atanasiu sau PDL și Hava,  au votat de fapt niște idei și programe care vor continua să fie susținute și mai mult de “cel mai puternic partid de din România,  din punct de vedere al structurii teritoriale.” Mircea Hava a amintit că viitorul partid, al cărui nume nu a fost încă stabilit, va avea peste 50% dintre primăriile din țară, respectiv peste 1.600 și peste 60% dintre consilierii locali și județeni.

Ca să nu mai fie speculații vreau să fac o mărturisire în fața dumneavoastră! PNL și PDL vor face o fuziune prin comasare, la nivel local și național, care va da naștere unui mare partid de dreapta care va echilibra scena politică din România. O democrație nu poate fi sănătoasă fără un asfel de echilibru, a declarat Mircea Hava, laînceputul conferinței de presă.

Liderul PDL a recunoscut faptul că împărtășește cu Teodor Atanasiu încă de mai demult viziunea unei drepte puternice.

De mult discutăm despre o apropiere. Aceasta este o dorință mai veche a noastră, indiferent de decalrațiile sau discuțiile eventual în contradictoriu pe care le-am avut pe alte subiecte”, a mărturisit liderul PDL Alba.

Despre fuziune și piedici

Legat de modalitatea de fuziune aleasă, respectiv cea prin comasare, variantă puternic contestată de unii liberali cu poziții importante în PNL, Teodor Atanasiu a explicat: “Există două tipuri de liberali. Cei din prima categorie, au foarte multe sentimente. De genul, << Mi-a lăsat moștenire bunicul un partid, mi-a lăsat moștenire un nume…>>. Și o altă categorie, care sunt pragmatici și spun: << Partidul va avea acel nume, care va strânge cel mai multe voturi >>. Am toată încrederea că cei raționali și pragmatici sunt majoritari și îi vor învinge pe cei sentimentali, dar în final și cei sentimentali for fi mulțumiți”.

Întrebați care sunt în opinia lor piedicile cele mai importante în realizarea viitoarei construcții politice, cei loi lideri au spus că nu consideră că ar fi piedici majore în acest sens, exprimându-și totala încerdere în președinții celor două partide, Vasile Blaga și Klaus Iohannis, dar și în echipele de negociere care lucrează în acest moment la planul și termenii fuziunii.

Până la un congres comun în cadrul căruia să fie votat președintele noului partid, ce ar putea avea loc, cel mai devreme, anul viitor, cele două formațiuni politice vor acționa în tandem, atât la nivel local cât și la nivel județean și vor fi conduse de co-președinți.

Acest lucru anunță oficial o reconfigurare a alianțelor politice de la nivelul primăriilor și consiililor județene, unde cele două partide se află încă în opoziție, unul față de celălalt. Pentru liberalii din Alba Iulia, cea mai așteptată dovadă a înfrățirii declarative dintre PNL și PDL se pare că este refacerea alianței în cadrul Consiliului Local Alba Iulia și recâștigarea postului de viceprimar, ocupat în prezent de PP-DD-istul, Dorin Șerdean.

Cu privire la conflictele și orgoliile existente între liderii PNL și PDL la nivelul unor organizații locale, situații care pot tensiona pe alocuri un proces armonios de unificare a dreptei, Mircea Hava a transmis un mesaj tranșant: “Toată lumea poate acum să spună public ce gândește, ce nu îi convine, ce dorește. Însă, după ce ce majoritatățile  vor lua o decizie cu privire la interesele partidelor, respectiv fuziunea, fiecare trebuie să aleagă dacă rămâne sau pleacă.

Candidatul dreptei la alegerile prezidențiale

În ceea ce privește candidatul comun al PDL și PNL pentru alegerile prezidențiale, Hava și Atanasiu susțin că mecanismul desemnării acestuia este foarte clar. Cel care, în urma unui sondaj electoral foarte serios realizat, se va bucura de cea mai mare susținere din partea românilor, indiferent că face parte din PDL sau PNL, va fi desemnat candidatul dreptei unite în lupta pentru funcția supremî în stat.

În acest moment, cu șanse infime ca situația să sufere modificări relevante, sondajele îl dau pe Klaus Iohannis drept candidatul cu cele mai mari șanse într-o competiție pentru președinție.

Sursa: ziarulunirea.ro

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.