Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Au început înscrierile pentru cea de-a VII-a ediţie a Festivalului-concurs DbutanT, care se adresează scenografilor

weradio.ro
Festivalul-Concurs DbutanT

Teatrul "Andrei Mureşanu" din Sfântu Gheorghe şi Teatrul de Stat Constanţa au deschis, vineri, înscrierile pentru cea de-a VII-a ediţie a Festivalului-concurs DbutanT, care se adresează scenografilor aflaţi la început de drum.

Potrivit organizatorilor, festivalul se va desfăşura în două etape - în perioada 19-24 septembrie la Constanţa şi între 17 şi 23 octombrie la Sfântu Gheorghe.

La ediţia din acest an se pot înscrie scenografi, arhitecţi, designeri care au o diplomă de absolvire emisă în anii 2019, 2020 sau 2021, aceştia putând participa la una sau la ambele etape ale festivalului.

Pentru înscrierea la etapa I: DbutanT International Program in Scenography de la Constanţa, concurenţii trebuie să trimită un CV şi un scurt film, de maximum 3 minute, în care să se prezinte şi să motiveze intenţia de participare, competenţe şi aşteptări, precum şi un portofoliu în format electronic.

"După primirea candidaturilor, juriul de selecţie va alege 20 de participanţi pentru tabăra de creaţie de la Constanţa, care se va desfăşura în perioada 19-24 septembrie, sub îndrumarea unor specialişti în domeniu precum: Jean-Guy Lecat (FR), Nic Ularu (RO, SUA), Carmencita Brojboiu (RO), Pawel Dobrzycki (PL) şi, cel mai probabil, Helmut Sturmer(DE, RO). Rezultatele selecţiei vor fi comunicate sâmbătă, 20 august 2022" , se arată într-un comunicat de presă remis AGERPRES.

Pentru înscrierea în etapa a II-a: DbutanT Spectacole în Competiţie de la Sfântu Gheorghe, pe lângă cerinţele enunţate anterior, concurenţii trebuie să mai trimită o înregistrare video a spectacolului cu care vor să participe (preferabil un link cum ar fi YouTube sau GoogleDocs, care să nu necesite downloadarea şi stocarea materialului video) şi un rider tehnic al spectacolului înscris, potrivit Agerpres.ro.

"Pe baza înregistrărilor trimise, juriul festivalului va selecta cinci artişti ale căror spectacole cu scenografia semnată de ei se vor juca pe scena Teatrului 'Andrei Mureşanu' din Sfântu Gheorghe. Numele celor cinci finalişti vor fi anunţate sâmbătă, 24 septembrie", se mai arată în comunicat.

Documentele vor fi trimise pe adresa de mail secretarliterar@tam.ro până luni, 15 august 2022, iar în mail-ul de înscriere, participanţii vor trebui să precizeze dacă se înscriu pentru etapa I, pentru etapa a II-a sau pentru ambele etape.

Instalaţiile realizate în tabăra de la Constanţa vor putea fi vizionate şi la Sfântu Gheorghe, în cadrul unei expoziţii amenajate pe durata desfăşurării celei de-a doua etape a Festivalului-Concurs DbutanT, respectiv 17 - 23 octombrie. Ulterior, aceleaşi instalaţii vor ajunge şi în atenţia publicului din Bucureşti, în cadrul unei expoziţii amenajate la Goethe-Institut Bucureşti.

Premiile de anul acesta constau în posibilitatea a doi tineri câştigători de a fi scenograf sau scenograf asociat/asistent pentru un spectacol montat la Teatrul "Andrei Mureşanu" din Sfântu Gheorghe şi un spectacol montat la Teatrul de Stat Constanţa.

Conducerea Teatrului "Andrei Mureşanu" a precizat că DbutanT este singurul festival de teatru din ţară care se adresează artiştilor debutanţi, iar acesta s-a bucurat până acum de un adevărat succes atât în rândul artiştilor aflaţi la început de carieră, cât şi în rândul publicului, sălile fiind arhipline la toate reprezentaţiile.

"Fiecare ediţie este dedicată unei categorii artistice. Astfel ediţia I a fost dedicată actorilor, a doua regizorilor, a treia scenografie, a patra compozitorilor de muzică de teatru şi coregrafilor, a cincea actorilor, iar cea de-a şasea regizorilor. Într-un ciclu prestabilit, ediţia 2022 readuce în atenţia juriului scenografii debutanţi. Conceptul gândit de organizatori la iniţierea acestui program, structurat în proiecte anuale, are la bază tocmai această ciclicitate, astfel că în ediţiile viitoare categoriile artistice sunt reluate în aceeaşi ordine, fiind dedicate noilor generaţii de absolvenţi de facultate, master sau studii doctorale. Pe lângă caracteristica culturală, proiectul include şi o latură educativă, cei cinci membri ai juriului, format începând cu ediţia a treia din specialişti din ţară şi străinătate, susţinând workshop-uri tematice atât pentru artiştii nominalizaţi, cât şi pentru publicul interesat. Astfel, printre participanţi se numără an de ani şi mulţi tineri covăsneni, elevi ai Liceului de Arte "Plugor Sandor" din Sfântu Gheorghe, dar şi ai altor structuri şcolare", a menţionat managerul teatrului, Anna Maria Popa.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.