Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Au izbucnit confruntări violente între forțele afgane și pakistaneze la graniță

The New York Post
afganistan taliban

Forţele armate din Afganistan şi Pakistan s-au angajat miercuri într-un schimb de focuri la punctul de trecere a frontierei de la Torkham, unde se înregistrează cel mai intens trafic între cele două ţări, transmite AFP din surse locale.

Incidentul a avut loc miercuri înainte de ora locală 13.00 (08.00 GMT), iar frontiera a fost închisă în punctul respectiv, conform agerpres.

Afganii "au încercat să instaleze un post de securitate într-o zonă unde se convenise (...) că niciuna din părţi nu va construi aşa ceva. După o obiecţie a părţii pakistaneze, forţele afgane au deschis focul. Forţele noastre au replicat", a declarat Irshad Mohmand, un responsabil al administraţiei locale pakistaneze. Relatarea sa a fost confirmată de alte surse din administraţie şi poliţie din Pakistan, precizează AFP.

Sub rezerva anonimatului, un oficial afgan de la Torkham a declarat însă aceleiaşi agenţii că pakistanezii au fost cei care au tras primii, iar postul de securitate controversat urma să fie amplasat pe teritoriul Afganistanului.

Torkham este situat la distanţe egale - circa 180 de km - de Islamabad şi Kabul. Oraşul este o piaţă importantă pentru comerţul bilateral - afganii exportă cărbune, iar pakistanezii alimente şi alte produse.

Din august 2021, când talibanii au revenit la putere în Afganistan, relaţiile cu Pakistanul sunt tensionate, iar securitatea regiunilor de frontieră pakistaneze s-a înrăutăţit, observă AFP. Guvernul de la Islamabad acuză regimul de la Kabul că permite folosirea teritoriului afgan de către talibanii pakistanezi cunoscuţi sub numele de Tehreek-e-Taliban Pakistan (TTP).

Gruparea respectivă a lansat în ultimele luni un număr mai mare de atacuri, în special împotriva forţelor de securitate şi mai ales a poliţiei pakistaneze, după ce s-a retras în noiembrie dintr-un armistiţiu fragil şi a ameninţat că va comite atentate peste tot în Pakistan.

În ianuarie, un bărbat despre care autorităţile pakistaneze afirmă că avea legături cu TTP a ucis peste 80 de poliţişti prin detonarea unei bombe pe care o avea asupra sa, într-o moschee dintr-o bază a poliţiei din Peshawar, în nord-estul Pakistanului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.