Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

UPDATE - ISIS bate în retragere. Au loc evacuări din Yarmouk și Tadamoun, Damasc

SANA
lupte Siria Damasc

UPDATE

Operaţiunile de evacuare a jihadiştilor şi familiilor acestora din bastionul grupării Stat Islamic (SI) situat în sudul Damascului s-au încheiat luni, a anunţat organizaţia neguvernamentală Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), informează AFP, preia Agerpres.

"Circa 1.600 de combatanţi ai SI şi civili au fost evacuaţi, duminică şi luni, la bordul a 32 de autobuze", a anunţat pentru AFP directorul OSDO, Rami Abdel Rahman. Ei au fost transferaţi "spre badia" (deşert), în estul Siriei, a adăugat el. 

"Forţele siriene au reintrat în tabăra (de refugiaţi palestinieni) de la Yarmouk, unde desfăşoară operaţiuni de curăţare, după ce au eliberat cartierele Tadamoun, Qadam şi Hajar al-Aswad", a mai precizat Rahman. 

Operaţiunea de evacuare a debutat, potrivit OSDO, în noaptea de sâmbătă spre duminică, la mai puţin de 24 de ore după un acord de încetare a focului încheiat între regimul de la Damasc şi SI, la finalul unei luni de lupte înverşunate. 

Guvernul nu a confirmat acest acord de evacuare, însă o sursă militară citată de agenţia de presă Sana a anunţat luni că evacuări de femei şi copii au loc la sud de capitală şi că operaţiunile militare au fost reluate după un scurt armistiţiu. 

Regimul sirian a lansat la 19 aprilie o vastă ofensivă împotriva SI la sud de Damasc, ofensivă care a curmat viaţa a peste 60 de civili, a mai mult de 250 de combatanţi pro-regim, precum şi a 233 de jihadişti, potrivit OSDO. 

Prin recucerirea taberei de palestinieni de la Yarmouk şi a cartierelor adiacente, regimul lui Bashar al-Assad controlează întreaga capitală şi împrejurimile ei, pentru prima dată din 2012.

 

 

Un alt doilea grup de jihadişti ai organizaţiei Stat Islamic (SI) a fost evacuat în noaptea de duminică spre luni din ultimul lor bastion din Damasc, în baza unui acord intervenit cu regimul sirian, neconfirmat însă de acesta, transmite AFP, citând Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), informează Agerpres.

'Un al doilea grup de jihadişti a ieşit în noaptea de duminică spre luni din sudul Damascului', îndreptându-se spre o enclavă aflată sub controlul SI într-o regiune deşertică din estul Siriei, a declarat directorul OSDO, Rami Abdel Rahman.

Observatorul a anunţat duminică primele evacuări de jihadişti din tabăra de refugiaţi palestinieni Yarmouk şi din cartierul Tadamoun, din sudul Damascului, după intrarea în vigoare a unei încetări a focului negociate cu regimul.

Guvernul sirian nu a confirmat existenţa unui acord cu SI pentru evacuarea jihadiştilor, supuşi de peste o lună unei ofensive a forţelor regimului, dar o sursă militară citată de agenţia oficială Sana a declarat că este în vigoare o încetare a focului pentru a permite evacuarea de civili.

Dacă regimul va reuşi să recucerească zonele din sudul Damascului, va controla întreaga capitală şi împrejurimile acesteia pentru prima dată după 2012.

Vezi și: Kurzii din Siria, sprijiniți de trupele SUA și ale Franței, au început OFENSIVA: Anunță că a fost lansată ETAPA FINALĂ

Potrivit sursei militare, încetarea focului a intrat în vigoare duminică şi va lua sfârşit la ora locală 12:00 (09:00 GMT), vizând doar evacuarea femeilor şi copiilor.

Presa oficială afirmă că operaţiunile forţelor proguvernamentale împotriva jihadiştilor continuă în nordul cartierului Hajar al-Aswad.

Yarmouk este cea mai mare tabără de refugiaţi palestinieni din Siria şi este considerat un cartier al capitalei. Dacă înainte de începutul conflictului sirian, în 2011, Yarmouk adăpostea în jur de 160.000 de persoane, inclusiv sirieni, acum în cartier se mai află doar câteva sute.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.