Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Kurzii din Siria, sprijiniți de trupele SUA și ale Franței, au început OFENSIVA: Anunță că a fost lansată ETAPA FINALĂ

YPG kurzi

O coaliţie a combatanţilor arabi şi kurzi în Siria, sprijinită de artileria forţelor franceze şi americane, au înaintat duminică în ultimul bastion al grupării jihadiste Statul Islamic în provincia Deir Ezzor (sud), informează AFP, citând o organizaţie neguvernamentală, informează Agerpres.

Forţele democratice siriene (FDS), susţinute de asemenea de raiduri aeriene ale coaliţiei internaţionale antijihadiste conduse de Washington, au lansat la începutul lunii mai etapa "finală" a ofensivei lor împotriva Statului Islamic.

Ele sunt poziţionate la est de fluviul Eufrat, care împarte în două provincia Deir Ezzor, în timp ce forţele pro-regim sunt postate la vest.

"Lupte crâncene au loc în împrejurimile satului Hajine, precum şi în jurul localităţii Baghuz", cucerită cu o săptămână în urmă de FDS, a indicat Observatorul sirian pentru drepturile omului (OSDO).

Vezi și: Încă o țară din Europa anunță că își ÎNCHIDE granița cu garduri de sârmă ghimpată: Modelul a fost patentat de Ungaria

Combatanţii FDS înaintează pe teren "datorită tirurilor artileriei americane şi franceze", a afirmat pentru AFP directorul OSDO, Rami Abdel Rahmane, precizând că ei cuceriseră în ajun o "colină care domină Hajine şi două sate din împrejurimi".

Coaliţia antijihadistă a anunţat la 3 mai pe Twitter că soldaţi francezi participau la operaţiunile împotriva Statului Islamic în Valea Eufratului.

"La începutul operaţiunii, soldaţii americani şi francezi recurseseră iniţial la raiduri aeriene, iar artileria le-a venit în sprijin pe măsura înaintării trupelor", a indicat Abdel Rahmane.

Potrivit lui, operaţiunea are loc "în coordonare cu forţele irakiene staţionate de cealaltă parte a frontierei pentru a respinge orice tentativă de infiltrare sau de fugă a jihadiştilor".

Trei mari sate rămân încă sub controlul Statului Islamic în această zonă: Hajine, Sussa şi Al-Shaafa, potrivit OSDO.

Trupele americane şi franceze sunt desfăşurate "în baze militare ridicate de Washington în jurul principalelor terenuri petrolifere din regiune, în special cel de la Al-Omar", unul dintre cele mai mari din Siria, potrivit lui Abdel Rahmane.

Înfrânt în urma multiplelor operaţiuni militare, Statul Islamic nu mai controlează decât mai puţin de 3% din teritoriul sirian, conform OSDO. El este prezent în pungi deşertice din centru şi est, precum şi la sud de Damasc.

Războiul în Siria a izbucnit în 2011 după reprimarea sângeroasă a manifestaţiilor paşnice în favoarea reformelor democratice. Conflictul a crescut în complexitate odată cu trecerea anilor prin implicarea grupărilor jihadiste şi a puterilor străine, soldându-se cu peste 350.000 de morţi până în prezent.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.