Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Audioteca Șeherezadei ajunge în școli și licee: Pe 15 septembrie va avea loc lansarea oficială a proiectului

Facebook.com

După ce a dus lectura în 10 penitenciare din România, proiectul Audioteca Șeherezadei, inițiat de Asociația Vis-a-vis și susținut de Radio România Cultural, se extinde în școli și licee.

Începând cu luna septembrie, elevi din opt școli și licee din Brăila, Olt, Neamţ, Vaslui, Bârlad, Huşi și Bucureşti vor asculta fragmente din opere literare românești și universale, în lectura și interpretarea actriței și inițiatoarei proiectului, Adriana Moca.

Mai mult de 7000 de elevi și cadre didactice vor asculta, la ora de limba română sau în momente special organizate fragmente din opere literare precum ”Micul prinț”, ”Momo”, Pisicoteca practică a lu' Moş Pârşu (The Old Possum's Book of Practical Cats), ”Jurnalul Anei Frank”, ”Romeo și Julieta”, ”Pescăruşul Jonathan Livingstone” etc.

Citește și: Primăria Capitalei alocă un milion de euro la rectificarea de buget pentru lucrările de la Catedrala Mântuirii Neamului. Consilier: Continuă alocarea aleatorie

”Am încercat să aleg cărţi care să rezoneze cu universul interior al tinerilor, întrebându-i, citind studii sau articole, discutând cu părinţi sau profesori, bazându-mă şi pe experienţe personale. M-am întrebat cum ar putea ajunge la ei valorile pe care aceste cărţi le conţin. Am făcut selecţii succesive şi încă aş mai adăuga autori pe listă. Sper că am reuşit să creez nişte minime repere literare obligatorii în bagajul de cultură generală şi să deschid o perspectivă către literatura universală, prea puţin predată în şcoli. Poate că aici profesorii ar putea interveni cu graţie şi persuasiune, să introducă autori şi titluri interesante, adaptate puterii de înţelegere.” a spus inițiatoarea proiectului, actrița Adriana Moca.

Mai mult, în cadrul proiectului, se vor organiza atelierele de lectură performativă şi de manufacturare de reviste sau cărţi-obiect create din colaje chiar de către copii. Aceste activităţi, pe care Adriana Moca le va susţine împreună cu Sanda Foamete (regizor) şi Smaranda Ilie (grafician) fac parte din structura proiectului, ca nişte extensii de creativitate la lectura pasivă din cadrul lecturilor.

Proiectul cultural Audioteca Șeherezadei are scopul de a promova cultura scrisă și de a converti la lectură noi publicuri. Proiectul își propune să provoace publicul reticent față de lectură, să deprindă gustul cititului.

Cât privește prima parte a proiectului, în care deținuții din 10 penitenciare din România au ascultat la stația radio cu circuit inchis fragmente din opere literare, reacţiile ascultătorilor au fost cât se poate de îmbucurătoare şi fiecare a rezonat diferit. Unii şi-au reamintit texte sau autori cunoscuţi, iar alţii au descoperit pentru prima dată, opere ale literaturii universale.

Proiectul le-a oferit posibilitatea "deconectării de la rutina zilnică, fie şi pentru o perioadă scurtă de timp" şi a reuşit stimularea apetitului pentru citit şi cunoaştere. Astfel, unii deţinuţi au solicitat de la bibliotecă textul integral sau au notat textele ascultate, iar în unele cazuri, au propus chiar redifuzarea unor materiale. Audiţia textelor a incitat la discuţii între deţinuţi sau între deţinuţi şi personalul de penitenciar.

Proiectul Audioteca Șeherezadei este inițiat de Asociația Culturală Vis-a-Vis și cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).

Vineri, 15 septembrie, ora 19:00, pe terasa cafenelei Cărturești Arthur Verona, în Grădina Secretă (partea neacoperită de gradina de lângă pergolă, aveți fotografii atașate), va avea loc lansarea oficială a proiectului Audioteca Șeherezadei. Proiect sprijinit de Radio România Cultural.

Mai multe detalii găsiți pe www.audiotecaseherezadei.ro

Pagina de Facebook a proiectului: https://www.facebook.com/AudiotecaSeherezadei/

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.