Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Audit cerut de Primăria Iaşi privind modul în care este organizat Campionatul Mondial de Esports din luna august

mihai chirica primaria iasi

Primăria Iaşi a dispus realizarea unui audit privind modul în care Clubul Sportiv Municipal Iaşi 2020 gestionează organizarea Campionatului Mondial de Esports de la Iaşi, programat în luna august, după ce presa a relatat că municipalitatea ar fi plătit o taxă de aproape un milion de euro în condiţii suspecte, potrivit news.ro.

Totodată, Primăria Iaşi susţine că atacurile din presă privind desfăşurarea acestei competiţii ar putea fi un act de defăimare regizat după ce organizatorii au anunţat că la competiţie nu vor putea participa şi jucători din Rusia.
Biroul de Presă al Primăriei Iaşi a precizat joi că edilul Mihai Chirica a dispus realizarea unui control de audit privind felul în care Clubul Sportiv Municipal Iaşi 2020 a gestionat organizarea Campionatului Mondial de Esports şi că primele concluzii arată că nu există ”aspecte neconforme”.
”În funcţie de rezultatele verificărilor ulterioare, primarul Mihai Chirica va lua măsurile administrative care se impun sau, dacă va fi cazul, va sesiza alte instituţii ale statului”, mai arată conducerea Primăriei Iaşi.
De asemenea, Primăria susţine că ”un detaliu important” este că în procesul de organizare a Campionatului Mondial de Esports de la Iaşi, după războiul declanşat de Rusia în Ucraina, a transmis Federaţiei Internaţionale de Esports (IESF) încă din luna martie a acestui an că, în calitate de organizatori, nu poate garanta siguranţa sportivilor din Rusia şi, ca urmare, aceştia nu vor putea participa la acest turneu.
”Nu vă ascundem faptul că reprezentantul Rusiei în board-ul IESF, cetăţeanul rus Constantine Surkont, ne-a trimis un e-mail prin care ne-a ameninţat că va raporta refuzul nostru de a primi sportivi ruşi la Ministerul Afacerilor Externe din Rusia. În aceste condiţii, „investigaţia” apărută în presa locală te duce cu gândul la un act de defăimare regizat prin intermediul lui Constantine Surkont, reprezentantul Federaţiei Esports din Rusia... Toate acestea te pot face să crezi că mâna lungă a Rusiei încearcă că îşi bage toate degetele în Municipiul Iaşi prin cozile de topor din politică şi din presa locală mânjită!”, mai precizează Primăria Iaşi.
Potrivit primăriei ieşene, IESF are sediul central în Coreea de Sud, un birou deschis în Macedonia de Nord (singurul din Europa) şi doi angajaţi în Argentina, iar din punct de vedere legal, subsidiara IESF din Macedonia de Nord are acelaşi statut ca şi IESF.
”Oricare mare turneu itinerant din lume, cum este şi cazul Campionatului Mondial de Esports sau al campionatelor de fotbal, tenis etc., are un preţ pentru a fi licenţiat. Preţul licenţei pentru organizarea Campionatului Mondial de Esports de la Iaşi din 2023 - de 4,5 milioane de lei - a fost asumat prin hotărâri ale Consiliului Local. Decizia de a plăti această licenţă poate fi considerată o oportunitate majoră în condiţiile în care, începând de anul viitor, licenţa pentru următoarea ediţie a Campionatului Mondial de Esports va fi de 22,5 milioane de lei”, mai susţine conducerea Primăriei Iaşi.
Primăria Municipiului Iaşi şi Federaţia Internaţională de Esports (IESF) au încheiat un acord de parteneriat pentru a putea organiza cea de-a 15-a ediţie a Campionatului Mondial de Esports în perioada 24 august - 4 septembrie 2023.
Publicaţia ieşeană reporteris.ro a scris în această săptămână că „Taxa de licenţă” pentru Campionatul Mondial de Esports nu a ajuns la federaţia internaţională din Seul, ci la un ONG-fantomă înregistrat în Skopje, Macedonia de Nord.
”IESF este înfiinţată şi finanţată de statul sud-coreean, în timp ce aşa-zisa subsidiară din Macedonia este sub controlul preşedintelui Federaţiei, Vlad Marinescu. Iaşul a plătit până acum 750.000 de dolari şi mai are câteva săptămâni la dispoziţie pentru ultima tranşă. Sistemul bancar din Macedonia a blocat trei săptămâni tranzacţia, considerând-o suspectă”, arată jurnaliştii.
În articol se mai arată că toţi banii au fost cheltuiţi în Skopje, iar publicaţia ieşeană susţine că deţine extrase cu achiziţiile făcute.
”Oficial, Vlad Marinescu spune membrilor IESF că banii au avut altă destinaţie: plăţile pentru premiile Campionatului Mondial de anul trecut”.
Pe de altă parte, jurnaliştii scriu că pentru a putea plăti suma, Primăria Iaşi a fost de acord cu o anexă la contractul cu IESF, redactată ulterior, prin care plata nu se mai făcea în Coreea de Sud, ci la ONG-ul lui Marinescu.
”Statul sud-coreean trebuia să confirme acordul pentru acest transfer, dar nu a făcut-o şi a declanşat o anchetă”, mai scriu jurnaliştii ieşeni.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.