Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Augustin Lazăr îi declară RĂZBOI lui Tudorel Toader: 'A deturnat procesul legilor justiției'

Inquam Photos / Alexandru Busca
Inquam Augustin Lazar

Conflict deschis la nivel înalt în justiție, între procurorul general, Augustin Lazăr, și ministrul Justiției, Tudorel Toader! Lazăr a declarat, joi, că Ministerul Justiţiei a început un proces legislativ de modificare a legilor din domeniu care a fost stopat şi deturnat şi consideră că Inspecţia Judiciară nu poate fi plasată în zona Executivului pentru a verifica instituţiile judiciare.

Întrebat, după şedinţa CSM, la ce s-a referit Ministerul Public când a folosit, în comunicatul transmis joi, sintagma 'deturnarea parcursului declarat al modificărilor', procurorul general a explicat: "Ne-am referit la faptul că iniţiatorul, Ministerul Justiţiei, a început un proces legislativ care a funcţionat o perioadă de timp, el a fost stopat şi, după părerea noastră, deturnat în condiţiile în care nu sunt respectate aceste standarde de eficienţă şi de transparenţă în dezbaterea legilor. Iată, acest document se află acum la Comisia specială din Parlament, iar solicitarea noastră este de a se retrimite de la Parlament la MJ pentru a avea loc o dezbatere între specialişti, pentru a fi analizate toate aspectele care doresc a fi modificate în cadrul legislaţiei privind Justiţia şi să fie avute în vedere de asemenea punctele de vedere ale instituţiilor din Justiţie care sunt îndreptăţite, să fie avute în vedere punctele de vedere ale magistraţilor care au exprimat idei foarte pertinente în legătură cu modul în care ar trebui să funcţioneze Justiţia".

Citește și: Vodafone, Telekom și Digi, în corzi! Orange și-a anunțat „SECRETELE”

El a subliniat că a fost emis un punct de vedere al Înaltei Curţi şi că va fi şi un comunicat al CSM, scrie agerpres.ro.

"Orice modificare a legilor Justiţiei trebuie să se întemeieze pe aceste standarde de transparenţă şi de dialog interinstituţional, fiindcă numai astfel putem obţine nişte legi în care să avem încredere şi să avem o justiţie independentă, în care cu toţii să avem încredere", a spus şeful Ministerului Public.

Citește și: Atenție! Când organizează eMag Black Friday-ul de anul acesta

Legat de reglementarea Inspecţiei Judiciare, Lazăr a susţinut că aceasta ţine de domeniul autorităţii judecătoreşti şi că există un CSM care este garantul independenţei justiţiei.

"Dacă noi nu avem încredere în garantul independenţei justiţiei, atunci nu ştiu ce să mai înţeleg. Noi trebuie să ne hotărâm foarte clar - în arhitectura statului român există autoritatea judecătorească distinctă faţă de autoritatea executivă şi noi nu putem spune că am putea să plasăm IJ la Executiv pentru a verifica instituţiile judiciare. Este clar ca IJ trebuie să rămână în acest domeniu al autorităţii judecătoreşti, are acum o anumită independenţă, însă trebuie văzute atribuţiile acestei IJ raportate la CSM, care este garantul independenţei Justiţiei", a menţionat procurorul general.

Citește și: Interese nespuse! Ce s-ar ascunde, de fapt, în spatele numirii lui Sorin Grindeanu la șefia ANCOM .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.