Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Augustin Zegrean critică supraimpozitarea bugetarilor: ”Așa au făcut comuniștii. I-au declarat pe unii chiaburi și le-au luat și au făcut praf țara

B1.ro
augustin zegrean

Augustin Zegrean critică supraimpozitarea bugetarilor: ”Așa au făcut comuniștii. I-au declarat pe unii chiaburi și le-au luat și au făcut praf țara

Augustin Zegrean, fostul președinte al Curții Constituționale, aruncă bomba în cazul supraimpozitării bugetarilor care câștigă mai mult decât președintele României.

Fostul președinte al CCR spune că supraimpozitarea veniturilor atât de la stat cât și de la privat, este neconstituțională. Augustin Zegrean a transmis că din punctul său de vedere, interzicerea cumulării pensiei cu salariul la stat este de asemenea, neconstituțională.

De asemenea, judecătorul spune că ideea discutată în Coaliție de a supraimpozita veniturile mai mari de 25.000 de lei este o abordare total greșită.

„Nu știu de unde au pornit. De ce președintele trebuie să aibă salariul cel mai mare în țară, câtă vreme el e bugetar, iar privații fac bani din munca lor și din banii făcuți de privați își iau salariile și bugetarii. Nu trebuie amestecate aceste două lucruri. Nu poți să spui că dacă ai salariul mai mare ca președintele trebuie să îți iau banii. Nu se poate, lucrul acesta nu este posibil. Nu poți să faci discriminare pe criterii de avere. Dacă pe ăla care are salariul mare îl impozitezi mai mult decât pe cel cu salariul mic este o discriminare pe criterii de avere. În Constituție, articolul 4 ne spune asta. Nu poți să spui că ăla dacă e bogat trebuie să îl pedepsim și să îi luăm. Așa au făcut comuniștii când au venit la putere. I-au declarat pe unii chiaburi și le-au luat și au făcut praf țara. Nu cred că la Curte ar trece o astfel de soluție”, a declarat Augustin Zegrean, la Digi24, anunță romaniatv.net.

Fostul președinte al CCR a subliniat că nici impozitarea veniturilor de peste 25.000 de lei doar pentru bugetari nu se poate

Fostul președinte al CCR a subliniat că nici impozitarea veniturilor de peste 25.000 de lei doar pentru bugetari nu se poate pentru că nu poate nimeni să ne împartă între bugetari și nebugetari.

„Nu poți nici la stat nici la privat. Pentru că nu pot să împartă populația în două categorii. Nu poate nimeni să ne împartă între bugetari și nebugetari”, a mai spus Augustin Zegrean.

În ceea ce privește interzicerea cumulării pensiei cu salariul la stat, judecătorul susține că nu va trece de Curte pentru că ținând cont de deciziile anterioare ale Curții Constituționale, acest lucru este posibil doar în anumite condiții.

„Ei știu când fac un lucru rău și se gândesc că nu va trece de Curte. În domeniul acesta al cumulării pensiei cu salariul cred că prima decizie a fost luată în 2012, când Curtea a spus că poți să interzici acest cumul dar nu la cei care fac cumulul pentru că sunt în exercitarea unui mandat legal. Deci, dacă prim-ministrul cumulează, nu poate fi interzisă. Nu prevede Constituția o modalitate de eliminare din funcție prin această metodă. Nu sunt de vină pensionarii, nu ei au ieșit la pensie că au vrut să iasă, cei mai mulți au fost scoși la pensie. Gândiți-vă la polițiști, la militari, care au fost scoși la pensie la 40-45 de ani, fiecare cum au prins lefurile”, a subliniat fostul președinte al CCR.

Declarațiile lui Zegrean vin la scurt timp după ce premierul Nicolae Ciucă a declarat marți că în Coaliție s-a discutat despre o impozitare a veniturilor suplimentare, dar că că nu este vorba despre o supraimpozitare. Șeful Executivului a adăugat că așteaptă o analiză de la Ministerul Finanțelor înainte de a lua o decizie.

„Foarte onest vă spun că aseară am discutat şi am zis care sunt posibilităţile prin care putem să rezolvăm aceste măsuri. S-a discutat inclusiv despre o propunere, dar propunerea respectivă trebuie transpusă într-o măsură care se va concretiza într-o decizie, după ce avem toate documentele pe masă. Şi nu discutăm despre o supraimpozitare, ci despre impozitarea anumitor venituri”, a spus Nicolae Ciucă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.