Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

AUKUS - Pactul dintre Marea Britanie, SUA și Australia pentru a contracara China

deal acord maini pact

Marea Britanie, SUA și Australia au anunțat un pact special de securitate pentru tehnologii avansate de apărare, în efortul de a contracara China, relatează BBC, scrie Mediafax.

Parteneriatul va permite Australiei să construiască submarine cu propulsie nucleară.

Pactul, care va fi cunoscut sub numele de Aukus, privește, de asemenea, inteligența artificială, tehnologii cuantice și zona cibernetică.

Cele trei țări sunt îngrijorate de puterea tot mai mare pe care dobândită de China și de prezența sa militară în zona Indo-Pacific.

Ca urmare a pactului, Australia a anulat un acord pentru construcția de submarine cu o companie franceză.

Franța a câștigat un contract de 50 miliarde de dolari australieni (31 miliarde euro) pentru a construi 12 submarine pentru marina australiană, în 2016. Proiectul a fost afectat de întârzieri, în mare parte din cauza solicitărilor Canberrei ca multe componente să fie obținute la nivel local.

Miercuri, președintele american Joe Biden, prim-ministrul britanic Boris Johnson și omologul său australian Scott Morrison au emis o declarație comună cu privire la lansarea noului parteneriat de securitate, Aukus.

"Ca primă inițiativă în cadrul Aukus ... ne angajămsă sprijinim Australia în achiziționarea de submarine cu propulsie nucleară pentru Royal Australian Navy", se menționează în declarație. Pactul de apărare se va concentra și asupra capabilităților cibernetice, inteligenței artificiale și „capabilităților submarine suplimentare”.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.