Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Aurescu a convenit cu oficiali de la Pentagon că regiunea Mării Negre trebuie să beneficieze de o atenţie sporită la summitul NATO de la Bruxelles

aurescu

Consilierul prezidenţial Bogdan Aurescu a discutat cu oficiali de rang înalt de la Pentagon că regiunea Mării Negre trebuie să beneficieze de o atenţie sporită în cadrul viitorului summit NATO de la Bruxelles, informează un comunicat transmis marţi Agerpres de ambasada României în SUA.

Consilierul prezidenţial pentru politică externă Bogdan Aurescu a avut marţi, la Pentagon, o întrevedere cu Robert S. Karem, asistentul secretarului apărării pentru afaceri internaţionale de securitate, şi cu Thomas Goffus, adjunct al asistentului secretarului apărării pentru politici europene şi NATO, la întâlnire participând şi ambasadorul României în SUA, George Cristian Maior. 

În cadrul întrevederii, a fost evocată cooperarea aprofundată şi deosebit de consistentă pe linie militară şi de apărare, care reprezintă o dimensiune importantă a Parteneriatului Strategic bilateral, se menţionează în comunicatul citat.

Oficialul american a remarcat programul naţional de modernizare a capabilităţilor militare şi a mulţumit pentru exemplul pe care îl oferă România în cadru aliat prin alocarea a 2% din PIB pentru cheltuieli de apărare. În acest context, consilierul prezidenţial Bogdan Aurescu a evocat atenţia deosebită pe care România o acordă securităţii şi responsabilităţilor ce ţin de asigurarea ei, fiind pe deplin conştientă că, în condiţiile mediului de securitate actual, apărarea începe cu teritoriul naţional.

De asemenea, Aurescu a subliniat că România este în 2017 pe primul loc între aliaţii NATO în privinţa creşterii cheltuielilor de apărare, cu 45%, anul trecut 33% dintre cheltuieli fiind destinate achiziţiilor de echipamente militare importante. 

În cadrul discuţiei a fost dezbătută agenda summitului NATO din iulie de la Bruxelles, partea română şi americană căzând de acord că este necesar ca în cadrul acestei reuniuni la vârf să fie acordată o atenţie sporită regiunii Mării Negre. A fost realizat un schimb aprofundat de opinii privind situaţia de securitate la Marea Neagră, inclusiv privind ameninţările de tip convenţional şi respectiv de tip hibrid.

Bogdan Aurescu a prezentat obiectivele României la summit, cu accent pe asigurarea coerenţei Flancului Estic şi consolidarea apărării şi descurajării aliate, proiectarea stabilităţii şi relaţiile cu partenerii din vecinătatea estică şi respectiv sudică ale Alianţei şi creşterea rolului NATO în combaterea terorismului.

Consilierul prezidenţial Bogdan Aurescu a prezentat în detaliu viziunea promovată de România privind coerenţa şi coeziunea Flancului Estic al NATO, cu accent pe abordarea unitară şi integrată între nordul şi sudul Flancului Estic. Au fost în context abordate şi evoluţiile privind structura de comandă a NATO, în pregătirea summitului din iulie.

În acest cadru, consilierul prezidenţial Bogdan Aurescu a arătat că România încurajează creşterea prezenţei militarilor şi a echipamentului militar american în România.

Totodată, Bogdan Aurescu a prezentat stadiul pregătirilor pentru summitul Formatul Bucureşti 9, care se va desfăşura la începutul lunii iunie la Varşovia, în pregătirea summitului aliat din iulie.

De asemenea, a menţionat valoarea adăugată în context aliat a Trilateralei informale pe teme de securitate România - Polonia - Turcia, ca format regional relevant de cooperare strategică.

Robert Karem a exprimat aprecierea pentru platforma B9, la a cărei reuniune în formatul miniştrilor apărării a participat recent, la Bucureşti, arătând că îşi aduce o contribuţie reală la obiectivele Alianţei.

Întrevederea a prilejuit şi un schimb de opinii despre situaţia din Afganistan, cu accent pe misiunea Resolute Support a NATO, oficialul american mulţumind României pentru contribuţia de până acum la eforturile de stabilizare a ţării, care este în prezent este cel de al patrulea cel mai mare contributor din cadrul NATO.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.