Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Aurescu a evidenţiat participarea României la acţiunile Francofoniei și a salutat rezultatul alegerilor în R. Moldova, la Conferinţa Ministerială a Francofoniei

Inquam Photos / Octav Ganea
bogdan aurescu

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a participat, marţi, la cea de-a 37-a sesiune a Conferinţei Ministeriale a Francofoniei, desfăşurată prin videoconferinţă, prilej cu care a evidenţiat activităţile derulate de România, în acest an, în sprijinul Francofoniei şi al spaţiului francofon şi a salutat rezultatul recentelor alegeri prezidenţiale din Republica Moldova.

Potrivit unui comunicat al MAE, şeful diplomaţiei române a menţionat, în discursul său, participarea României la misiuni de pace şi reconstrucţie post-conflict ONU şi UE derulate în state francofone şi pregătirea, în limba franceză, a ofiţerilor de stat major care participă la acest tip de misiuni, finanţarea şi co-organizarea programului de burse de cercetare doctorale şi post-doctorale Eugen Ionescu, dedicat tinerilor cercetători din statele francofone şi finanţarea unor proiecte de cooperare pentru dezvoltare în state membre OIF, potrivit agerpres.ro.

Citește și: Ana Birchall răstoarnă povestea renunțării la pensia specială, prin demisie: ‘Rog share, să se știe adevărul!’

De asemenea, ministrul Bogdan Aurescu a salutat rezultatul recentelor alegeri prezidenţiale din Republica Moldova, subliniind că preşedintele Maia Sandu, fost ministru al Educaţiei, împărtăşeşte valorile Francofoniei. Oficialul român a încurajat statele membre OIF să susţină planul de reforme democratice şi dezvoltare durabilă al preşedintelui Maia Sandu.

Totodată, Aurescu a apreciat adoptarea, în cadrul reuniunii ministeriale, a rezoluţiei privind "Convieţuirea pe durata pandemiei de COVID-19 şi în lumea post-COVID", prin care se exprimă preocuparea statelor francofone faţă de efectele crizei mondiale declanşate de pandemie şi invită comunitatea mondială la cooperare internaţională pentru a răspunde eficient şi solidar acestor provocări.

Reuniunea se desfăşoară pe 24 şi 25 noiembrie, în contextul celei de a 50-a aniversări a Francofoniei instituţionale şi a celebrării a 20 de ani de la adoptarea Declaraţiei de la Bamako, miniştrii celor 54 de state membre ale Organizaţiei Internaţionale a Francofoniei (OIF) evaluând activitatea organizaţiei şi măsurile identificate pentru a gestiona pandemia COVID-19 pentru spaţiul francofon.

Citește și: Consilierul lui Ludovic Orban, fost șef ANAF, spulberă USR-ul: ‘Bă, frate, noaptea minții! Cum, băh, neterminaților?’ .

Reuniunea ministerială pregăteşte desfăşurarea Sommetului Francofoniei din 2021, din Tunisia, statele membre OIF realizând bilanţul îndeplinirii angajamentelor asumate în cadrul documentului Vade-mecum privind utilizarea limbii franceze în organizaţiile internaţionale, adoptat la Sommetul de la Bucureşti (2006), şi în cadrul Declaraţiei şi rezoluţiilor Sommetului de la Erevan (2018), în domenii precum situaţiile de criză şi de consolidare a păcii în spaţiul francofon, drepturile omului, respectul diversităţii lingvistice şi culturale, mai arată sursa citată.

Reuniunea a prilejuit, totodată, un schimb de opinii privind evoluţiile recente în domeniul păcii şi securităţii din spaţiul francofon şi modalităţi de eficientizare a Organizaţiei, atât în plan intern, cât şi în ceea ce priveşte consolidarea măsurilor de urmărire a îndeplinirii acquis-ului francofon de către statele candidate, dar şi de către statele membre OIF.

De asemenea, cu acest prilej a fost adoptată şi noua Strategie Economică a Francofoniei pentru perioada 2020-2025, care se referă şi la repercusiunile negative ale pandemiei, relansarea economică, la dezvoltarea durabilă inclusivă în statele francofone.

România este membru cu drepturi depline al Organizaţiei Internaţionale a Francofoniei (OIF) din anul 1993.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.