Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Aurescu: Unirea Principatelor a fost şi rezultatului unei intense activităţi diplomatice

Inquam Photos / Octav Ganea
bogdan aurescu

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a declarat vineri, într-un mesaj transmis cu ocazia Zilei Unirii Principatelor Române, că vocaţia diplomaţiei române trebuie să rămână sprijinirea eforturilor politice şi administrative de modernizare şi progres ale statului român.

"Acum, în 2020 constatăm că vocaţia diplomaţiei române a rămas şi trebuie să rămână în continuare sprijinirea eforturilor politice şi administrative de modernizare şi progres ale statului român, iar determinarea de a urmări îndeplinirea obiectivelor naţionale, în prezent în context european şi euro-atlantic, reprezintă linii directoare ale activităţii noastre. Cu prilejul Zilei Unirii Principatelor Române, în calitate de diplomat şi ministru al afacerilor externe, reafirm angajamentul Ministerului Afacerilor Externe de a continua să acţioneze în mod strategic şi cu maximă responsabilitate pentru a susţine interesele României şi a creşte profilul ţării noastre în plan european şi internaţional", a spus Aurescu, în mesajul transmis de Ministerul Afacerilor Externe.

Ministrul Aurescu a evidenţiat că Unirea Principatelor Române a marcat procesul modernizării societăţii româneşti. "Ne aflăm la 161 de ani de la un moment crucial al istoriei noastre - Unirea Principatelor Române de la 24 ianuarie 1859. Acest act a marcat decisiv procesul modernizării societăţii româneşti şi a fost posibil prin voinţă şi solidaritate la nivel naţional, în ciuda contextului politic complex de la acel moment, mai ales la nivel internaţional. De aceea cred că această zi trebuie să ne îndemne să reflectăm profund la perspectivele deschise României şi la rolul ţării noastre în plan regional, european şi global", a afirmat Aurescu.

El a spus că, alături de eforturile interne de realizare a idealului naţional, Unirea Principatelor Române a fost, totodată, rezultatul unei activităţi diplomatice intense.

Potrivit lui Aurescu, contribuţia incontestabilă a diplomaţiei române la procesul de modernizare şi consolidare a unităţii naţionale s-a concretizat prin coagularea factorilor internaţionali favorabili înfăptuirii obiectivului unităţii naţionale şi, ulterior, recunoaşterii internaţionale a Unirii.

"Aniversarea actului Unirii de la 1859 are astfel o semnificaţie importantă pentru Ministerul Afacerilor Externe, reprezentând un prilej de a evoca şi contribuţia esenţială a Secţiei Afacerilor Străine din cadrul Secretariatului de Stat, înfiinţată la puţin timp după momentul Unirii, prin decretul din 6 martie 1859. Această Secţie a reprezentat nucleul a ceea ce, începând din 1862, va deveni instituţia Ministerului Afacerilor Externe, punându-se astfel bazele diplomaţiei române moderne. Aşadar, Unirea Principatelor de la 24 ianuarie 1859, succes şi al politicii externe româneşti şi mărturie a convergenţei idealurilor naţionale, care a condus la Marea Unire de la 1 Decembrie 1918 şi la consolidarea statului naţional unitar, a fost atinsă şi prin consecvenţa şi priceperea diplomaţilor români", a adăugat Aurescu.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.