Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Australia nu va găzdui rachete americane, dă asigurări premierul australian

www.operationworld.org
australia

Australia nu va găzdui rachete americane cu rază medie de acţiune, a declarat luni premierul australian Scott Morrison, după ce Statele Unite au dezvăluit intenţii de a desfăşura rachete în regiunea Asia-Pacific, relatează Reuters, relatează agerpres.

Oficiali din ambele guverne, australian şi american, au purtat discuţii la sfârşitul săptămânii trecute la Sydney care s-au încheiat cu o declaraţie comună în care cei doi aliaţi au promis să-şi consolideze opoziţia faţă de activităţile chineze în Asia-Pacific deoarece sunt din ce în ce mai preocupaţi în legătură cu extinderea influenţei Chinei în regiune.

În cadrul discuţiilor, ministrul american al Apărării, Mark Esper şi-a exprimat speranţa că va desfăşura rachete în regiunea Asia-Pacific în lunile următoare după retragerea Washingtonului din Tratatul privind Forţele Nucleare Intermediare (INF), săptămâna trecută.

Declaraţiile făcute de responsabilul american au determinat unele speculaţii potrivit cărora Australia a primit cereri să găzduiască rachetele, dar Morrison a negat orice solicitare şi a precizat că Australia va refuza dacă va primi vreo cerere în acest sens.

O creştere recentă a tensiunilor dintre Washington şi Beijing, atât asupra comerţului cât şi a drepturilor de navigaţie în Marea Chinei de Sud şi în Strâmtoarea Taiwanului, a pus Canberra într-o situaţie delicată, întrucât Statele Unite sunt cel mai mare aliat al său, în timp ce China este cea mai mare piaţă de export pentru Australia.

China a descris săptămâna trecută eforturile australienilor de a îmbunătăţi relaţiile bilaterale drept ''nesatisfăcătoare''.

Australia se teme că Beijingul foloseşte ajutorul extern pentru a-şi asigura o influenţă mai mare asupra ţărilor mici din Pacific care controlează zone vaste de ocean bogate în resurse.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.