Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Australia solicită acces de urgenţă la un milion de doze de vaccin pentru Papua Noua Guinee

Mike Bowers/The Guardian
Scott Morison

Australia a cerut miercuri AstraZeneca şi Uniunii Europene acces de urgenţă la un milion din dozele de vaccin pe care le-a achiziţionat pentru a le livra în Papua Noua Guinee, confruntată cu un val de COVID-19, relatează AFP, potrivit AGERPRES.

Premierul Scott Morrison a declarat că doreşte să utilizeze aceste doze, pe care Australia le-a comandat şi le-a plătit, pentru a ajuta Papua Noua Guinee, situată la nord de Australia, să lupte împotriva coronavirusului.

"Adresăm o cerere formală către AstraZeneca şi autorităţile europene pentru a avea acces la un milion de doze din comanda noastră la AstraZeneca, nu pentru Australia, ci pentru Papua Noua Guinee, o ţară în curs de dezvoltare care are nevoie disperată de aceste vaccinuri", a declarat Morrison pentru jurnalişti la Canberra.

Citește și: Atac armat la trei spa-uri diferite în Georgia: 8 persoane ucise cu sânge rece

"Am semnat un contract pentru aceste doze, le-am plătit. Şi vrem să vedem că aceste vaccinuri ajung aici, astfel încât să putem sprijini vecinul nostru cel mai apropiat, Papua Noua Guinee, pentru a-şi satisface nevoile de vaccinare", a adăugat el.

Demersul Australiei intervine în momentul în care Italia a blocat la începutul lunii martie o livrare de vaccinuri AstraZeneca produse pe teritoriul european şi destinate Australiei. Roma a justificat această măsură menţionând "lipsa persistentă de vaccinuri şi întârzierile de aprovizionare de la AstraZeneca" în UE şi Italia.

Papua Noua Guinee, una dintre cele mai sărace ţări din Pacific, a înregistrat oficial peste 1.000 de cazuri noi de COVID-19 la opt milioane de locuitori de la 1 martie, o dublare a numărului total de infecţii de când boala a ajuns în această ţară în urmă cu un an. În plus, lentoarea procesului de testare provoacă îngrijorări că virusul se răspândeşte mult mai rapid în rândul populaţiei, iar oficialii au avertizat că sistemul de sănătate fragil al ţării se luptă să facă faţă epidemiei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.