Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Australienii nu mai au îcredere în SUA

NYMag
Donald Trump

Încrederea cetățenilor australieni în Statele Unite ca putere globală este la cel mai scăzut nivel înregistrat în ultimii zece ani, în contextul alegerii lui Donald Trump în funcția de președinte în 2016, conform unui studiu realizat de Institutul Lowy și citat de Reuters.

Studiul a arătat că doar 55% dintre cei 1200 de australieni chestionați au încredere că Statele Unite vor „acționa responsabil la nivel global” sub conducerea lui Donald Trump, cu șase procente mai puțin decât în anul precedent, notează mediafax.

Doar 30% dintre australieni au încredere că Trump va lua „decizii corecte în ceea ce privește problemele de interes global”. În schimb, președintele Chinei, Xi Jinping, a primit votul de încredere a 43% dintre australieni, iar prim-ministrul indian Narendra Modi a 37%.

Sondajul a arătat anul acesta cele mai dezamăgitoare rezultate în ceea ce privește Statele Unite, de la începerea acestuia în anul 2005. Percepția Statelor Unite în ochii celui mai apropiat aliat Pacific a scăzut drastic de când Donald Trump a fost ales președinte în noiembrie 2016.

„Este o relație clară între încrederea în președintele unei țări și încrederea în țara respectiva”, a declarat directorul de cercetare, Alex Oliver. Acesta a adăugat că „atunci când președintele american este nepopular, încrederea în țară scade”.

În schimb, 76% dintre australieni sunt de acord ca Australia să se alieze cu Statele Unite în caz de nevoie, același procentaj ca anul trecut.

Australia, Noua Zeelandă și Statele Unite au rămas aliați formali de când au semnat tratatul ANZUS în anul 1951, pentru a proteja zona Oceanului Pacific, și au colaborat în majoritatea conflictelor din secolul trecut. În prezent, Australia are trupe militare trimise în Orientul Mijlociu, alături de Statele Unite.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.