Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Austria cere țărilor balcanice să își rezolve problemele legate de frontiere înainte de a adera la UE

romania uniunea europeana ue

Actuala preşedinţie austriacă a Consiliului Uniunii Europene este "nemulţumită" de disputele dintre statele membre legate de graniţe, cum sunt cele dintre Croaţia şi Slovenia, şi consideră că ţările din Balcanii de Vest trebuie să rezolve astfel de probleme prin dialog, înainte de a adera la UE, a declarat miercuri la Sarajevo şeful Departamentului pentru extinderea UE din Ministerul austriac de Externe, Klaus Wolfer, transmite agenţia croată de presă HINA preluată de Agerpres.

Wolfer, care a participat la o conferinţă consacrată preşedinţiei austriece a UE, a amintit că Viena a avut rezerve în trecut şi faţă de aderarea Ciprului la blocul comunitar, din cauza problemelor nereglementate de pe insulă.

Potrivit lui Wolfer, în prezent există trei chestiuni a căror soluţionare va fi determinantă pentru procesul de integrare europeană din Balcanii de Vest. În primul rând, este vorba de relaţiile dintre Macedonia şi Grecia - afectate de o dispută legată de nume -, dar care vor fi mai uşor de reglementat având în vedere că aproape că s-a ajuns la un compromis, iar Macedonia ar urma să fie integrată nu doar în NATO, ci şi în procesul de aderare la UE.

Această evoluţie a generat o notă pozitivă în regiune, a notat Wolfer, adăugând că a doua problemă spinoasă - relaţiile dintre Belgrad şi Pristina - este mai complicată, dar este important ca dialogul să continue.

În fine, a treia chestiune determinantă constă în răspunsul UE la provocările venind din direcţia SUA, Chinei şi Indiei, a apreciat oficialul austriac.

La rândul său, şeful delegaţiei UE în Bosnia-Herţegovina, Lars Gunnar Wigemark, a remarcat în acest context că este nevoie mai mult ca oricând de menţinerea Uniunii Europene ca o contrapondere la eforturile izolaţioniste ale unor actori de pe plan global. Singurul răspuns la astfel de tendinţe îl reprezintă multilateralismul, a subliniat diplomatul suedez, precizând că acelaşi mesaj este valabil şi pentru statele din Balcanii de Vest care aspiră să adere la UE.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.