Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Austria. Extrema dreaptă propune un preşedinte care va scoate ţara din UE

Candidatul de extremă dreapta în alegerile prezidenţiale din Austria, Norbert Hofer, a afirmat că va susţine organizarea unui referendum cu privire la apartenenţa ţării sale la Uniunea Europeană dacă aceasta va deveni mai centralizată după ieşirea Marii Britanii din blocul comunitar, informează BBC online.

Norbert Hofer, reprezentantul Partidul Libertăţii (FPOe), care se va confrunta la 4 decembrie, în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale, cu independentul susţinut de Verzi, Alexander Van der Bellen, ar putea deveni primul şef de stat din UE exponent al extremiştilor de dreapta. Sondajele fac însă greu de anticipat rezultatul scrutinului.

Vezi și: TRAGEDIE în China: Cel puțin 40 de morți în urma unui accident cumplit la o centrală electrică

Într-o declaraţie pentru postul britanic, Hofer a afirmat că, deşi Uniunea Europeană este importantă pentru Austria, el doreşte o 'UE mai bună'.

Norbert Hofer a insistat că nimeni nu ar trebui să se teamă de el ca preşedinte şi a admis că musulmanii care trăiesc în Austria sunt parte a acestei ţări. 'Islamul nu face parte din valorile noastre', a nuanţat el.

Pe de altă parte, Hofer a dat asigurări că un vot în favoarea sa nu înseamnă unul pentru retragerea Austriei din UE (aşa-zisul 'Oexit'), menţionând însă că două situaţii l-ar putea determina să-şi schimbe opţiunea: o viitoare decizie de admitere a Turciei în UE sau răspunsul Uniunii la Brexit.

'Dacă răspunsul la Brexit ar fi acela de a face o Uniunea Europeană centralizată, în care parlamentelor naţionale le sunt reduse prerogativele şi în care uniunea este guvernată ca un stat. În acest caz, ar trebui să avem un referendum în Austria, pentru că ar duce la o modificare constituţională', a explicat el.

Citeşte şi: ATENTAT în Turcia: Morți și răniți după o explozie în fața unei instituții publice/ VIDEO

Scrutinul de pe 4 decembrie constituie o repetare a celui din luna mai, câştigat de Alexander Van der Bellen la o diferenţă de doar 30.863 de voturi, dar invalidat de Curtea Constituţională în urma contestaţiei depuse de FPOe.

Chiar dacă în Austria rolul preşedintelui este în mare parte ceremonial, şeful statului are prerogativa de a dizolva Consiliul Naţional, camera legislativă inferioară, şi de a convoca alegeri parlamentare, transmite agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.