Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Austria îi arată României cum să deschidă școlile: FĂRĂ obligativitatea măştilor, dar cu efectuarea de teste masive

Inquam Photos / Octav Ganea
scoala evaluare nationala

Elevii din Austria încep cursurile pe 7 septembrie cu prezenţa în clasă, dar fără obligaţia de a purta mască de protecţie, cu încăperi foarte bine aerisite şi cu efectuarea multor teste, a informat luni ministrul învăţământului, Heinz Fassmann, citat de EFE.

Scopul acestui plan de reîncepere a anului şcolar realizat în colaborare cu Ministerul Sănătăţii este de a menţine şcolile deschise "în cea mai deplină normalitate posibilă", a explicat ministrul Fassmann la o conferinţă de presă.

Citește și: Alexandru Rafila, despre imunizarea în masă: Se poate întâmpla în câțiva ani de zile

Potrivit ministrului, care a considerat "absurdă" cererea unor sindicate ale profesorilor de a impune măşti la cursuri, "este greu de imaginat cum poate fi trezit entuziasmul" pentru o materie, când elevii trebuie să stea două ore la rând cu nasul şi gurile acoperite, scrie agerpres.ro.

Va fi impusă însă această măsură la intrare şi pe culoarele şcolilor atunci când autorităţile sanitare vor avertiza asupra creşterii riscului într-o anumită zonă, conform unui sistem numit "semafor" cu gradul de alertă în patru culori.

Citește și: Ultimă oră! Începe! Anunțul făcut de Marcel Ciolacu

Astfel, măştile vor fi necesare când alerta va fi galbenă şi portocalie (gradul doi şi trei pe scară, după cel verde), în timp ce la culoarea roşie şcoala va fi închisă iar cursurile vor fi mutate în mediul online.

Pe de altă parte, ministerul a recomandat multă ventilaţie în sălile de clasă la fiecare 20 de minute şi timp de minimum 5 minute de fiecare dată.

Citește și: Alexandru Rafila vine cu noi vești despre vaccinul contra COVID-19! Când ar putea să apară

La toate acestea se adaugă şi o politică de informare a elevilor şi de restricţionare a grupurilor pentru a evita un contact prea amplu între copii.

De asemenea, părinţilor li se recomandă să nu trimită copiii la şcoală dacă au simptome similare infecţiei COVID-19, iar pentru detectarea cazurilor asimptomatice vor fi realizate teste la scară mare.

Citește și: Dumitru Coarnă: ‘A fost stabilit ca, începând cu data de astăzi, să fie revocate toate’

În cooperare cu centrele de învăţâmânt din întreaga ţară se prevede testarea a circa 15.000 de elevi şi 1.200 de profesori la fiecare trei săptămâni, iar pentru aceasta se va recurge la o nouă procedură în care, pentru a lua o mostră, persoana respectivă trebuie să facă gargară timp de 20 de secunde.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.