Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Austria: Ministrul de externe propune trierea migranţilor în insule

barca refugiaţi

Ministrul austriac de externe, Sebastian Kurz, propune ca Uniunea Europeană să îi împiedice pe solicitanţii de azil să ajungă direct pe continent reţinându-i în insule, inspirându-se astfel din "exemplul australian", foarte criticat, pentru a descuraja plecările migranţilor, transmite AFP. 

"Uniunea Europeană ar trebui să ia ca exemplu unele aspecte ale modelului australian" de gestionare a fluxurilor migratorii, a declarat ministrul conservator pentru ediţia de duminică a cotidianului Die Presse. 

Marina australiană respinge sistematic vapoarele cu imigranţi clandestini. Cei care ajung la ţărm sunt trimişi în lagăre de detenţie din larg, ca Manus din Papua Noua Guinee, Nauru, o insuliţă din Pacific, sau în Insula Crăciunului din Oceanul Indian, pentru perioada în care cererea lor de azil este analizată. 

"Modelul australian nu este reproductibil integral, însă principiile sale sunt, de asemenea, aplicabile Europei", a explicat şeful diplomaţiei de la Viena, care s-a arătat sceptic în legătură cu viitorul acordului încheiat cu Turcia în vederea reducerii numărului de migranţi plecând spre Europa. 

Sebastian Kurz a reamintit că retenţia insulară a fost practicată şi de Statele Unite ale căror servicii de imigraţie, în prima jumătate a secolului XX, îi oprea pe noii veniţi în Ellis Island, situată la gura de vărsare a râului Hudson, la New York. 

"Un astfel de model insular poate fi drumul spre Europa" pentru migranţi, a insistat ministrul, care consideră că reprezintă o modalitate de a-i descuraja pe viitorii solicitanţi de azil. 

În prezent, numeroşi migranţi salvaţi în mare sunt trimişi spre insulele greceşti sau insula italiană Lampedusa. 

După ce guvernul de la Canberra a adoptat această politică, vapoarele cu migranţi nu mai ajung pe coastele Australiei. Ţara îşi atrage constant critici aspre din partea organizaţiilor pentru apărarea drepturilor omului. 

Salvarea în mare a ambarcaţiunilor cu migranţi în pericol, cum a fost cazul zilele trecute în largul coastelor Libiei, "nu trebuie să ofere un bilet spre Europa", a ţinut să menţioneze Sebastian Kurz. 

El şi-a mai exprimat dorinţa ca "UE să stabilească un principiu clar: cei care încearcă să intre ilegal în Europa trebuie să îşi piardă dreptul de a solicita azil". 

Austria, condusă de o coaliţie între social-democraţi şi conservatori, a primit în 2015 aproape 90.000 de solicitanţi de azil sosiţi în Europa prin insulele greceşti în perioada de vârf a valului migrator. Ulterior, guvernul şi-a înăsprit politica şi condiţiile de azil, luând iniţiativa de a pune capăt tranzitului migranţilor prin Balcani spre Europa de Vest.AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.