Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Austria nici nu vrea să audă de aderarea la NATO: Statutul nostru e unul special

lideri nato

Ministrul de externe al Austriei, Alexander Schallenberg, a reafirmat miercuri că ţara sa îşi va păstra statutul de neutralitate, chiar dacă alte două state din Uniunea Europeană, Suedia şi Finlanda, şi-au revizuit politica de securitate, cerând să adere la Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) în urma invaziei Rusiei în Ucraina, transmite Reuters. 'Situaţia este puţin diferită pentru noi', a spus Schallenberg la postul de radio german Deutschlandfunk, indicând spre sprijinul public 'covârşitor' în Austria în favoarea neutralităţii.

Citește și: Serghei Lavrov anunță că Rusia nu mai e deranjată de aderarea Suediei și Finlandei la NATO: Nu e nicio diferență

Schallenberg a mai afirmat că ţara sa, care îşi asigură 80% din gazul natural din Rusia, va continua să livreze sprijin umanitar Ucrainei, nu însă şi arme letale. 'Ajutăm la o scară mare, dar nu cu muniţie de război, şi cred că ajutorul pentru Ucraina nu poate fi redus doar la muniţie de război', a menţionat el. Invazia declanşată pe 24 februarie de Rusia în Ucraina a determinat o redesenare a politicii de securitate naţională în multe ţări europene.

Finlanda şi Suedia şi-au depus oficial miercuri cererile de aderare la NATO, una din cele mai semnificative modificări în arhitectura de securitate europeană din ultimele decenii, nu în ultimul rând pentru că Finlanda împarte cu Rusia o graniţă de 1.300 km. Elveţia, care nu face parte din UE şi este cunoscută pentru statutul tradiţional de neutralitate, înclină acum mai mult spre aderarea la Alianţă, a indicat şeful politicii de securitate din Ministerul Apărării, într-o declaraţie anterioară pentru Reuters.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.