Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Austria:Numărul cererilor de azil, de două ori mai mic în 2016, dar rămâne la un 'nivel ridicat'

austria

Numărul cererilor de azil depuse în Austria a scăzut la jumătate în 2016 faţă de anul precedent, însă rămâne la un 'nivel ridicat', potrivit cifrelor publicate duminică de Ministerul de Interne, în contextul unei dezbateri aprinse cu privire la coborârea plafonului anual de refugiaţi, transmit AFP şi Reuters preluate de agerpres.

În jur de 42.100 de persoane - cele mai multe originare din Afganistan, Siria, Irak sau Pakistan - au depus cerere de azil anul trecut în Austria, cu 52% mai puţine decât în 2015, la apogeul valului de refugiaţi, când numărul solicitărilor a fost de 90.000. 

Cifra din 2016, care reprezintă 0,5% din populaţia Austriei, 'rămâne la un nivel ridicat' în pofida închiderii rutei balcanice de migraţie, a atenţionat ministrul de interne Wolfgang Sobotka, într-un comunicat remis agenţiei APA. 

Acest număr este de două ori mai mare decât în 2014 şi aproape de trei ori mai ridicat decât în 2013, subliniază oficialul. 

Această situaţie alimentează o dezbatere aprinsă în interiorul marii coaliţii stânga-dreapta la putere în Austria, conservatorii pledând pentru o reducere a plafonului de cereri de azil. 

Viena a introdus în vara trecută un sistem de cote pentru limitarea numărului de cereri. Potrivit acestui sistem, după atingerea plafonului poate fi adoptat un 'decret de urgenţă' privind expulzarea migranţilor fără a li se mai permite depunerea unei cereri de azil. 

Prevederea a suscitat vii critici din partea unor organizaţii neguvernamentale, dar şi a Înaltului Comisariat al INU pentru Refugiaţi (UNHCR). 

Conform cifrelor oficiale, cota de 37.500 de cereri a fost atinsă în procent de 96% anul trecut. 

Conservatorii cer coborârea plafonului la maximum 17.000 în 2017, în pofida rezervelor formulate de social-democraţii cancelarului Christian Kern. 'Fără soluţii de integrare, această cifră este pur arbitrară', a declarat Kern, la televiziunea publică ORF. 

Anul trecut, Austria a expulzat 4.800 de migranţi, dintre care 2.582 spre alte state ale Uniunii Europene.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.