Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Austria rămâne în trena Moscovei: Raiffeisen Bank își amână din nou plecarea din Rusia, în ciuda presiunilor SUA-UE

Raiffeisen Bank
Raiffeisen Bank

Raiffeisen Bank International amână planurile de a părăsi Rusia, au declarat pentru Reuters trei persoane familiare cu poziția sa, în timp ce Austria își intensifică apărarea legăturilor de lungă durată cu Moscova.

Raiffeisen (RBI), cea mai mare bancă occidentală din Rusia, intenționa să se desprindă până în septembrie de activitatea sa din Rusia, care asigură o linie de salvare în materie de plăți pentru sute de companii din această țară, după ce a fost supusă la presiuni din partea autorităților europene de reglementare.

Austria și RBI, care se află, de asemenea, în centrul unei anchete americane privind legăturile sale cu Rusia, se opun acestei măsuri în speranța că războiul din Ucraina se va încheia în curând, au declarat oamenii pentru Reuters.

Între timp, oficialii austrieci își intensifică apărarea RBI în Europa și la Washington, spunând că a fost pe nedrept vizată, au declarat două persoane care au cunoștință de gândirea guvernului, punând la încercare hotărârea occidentală de a izola Moscova.

Deși Austria susține public Ucraina, mai mulți oficiali care au vorbit cu Reuters au declarat că sunt reticenți în a rupe complet legăturile vechi de decenii cu Rusia, crezând că va fi încă posibilă restabilirea relațiilor.

RBI nu și-a prezentat încă planul supraveghetorilor de la Banca Centrală Europeană (BCE), au declarat două persoane care cunosc relațiile cu banca centrală, ceea ce face ca o separare să fie puțin probabilă până în septembrie.

Banca vrea să aștepte aprobarea BCE înainte de a cere undă verde acționarilor săi, au declarat două dintre persoanele care cunosc poziția sa, ceea ce ar putea dura luni de zile.

În plus, înainte ca RBI să acționeze, va fi nevoie de aprobarea băncii centrale a Rusiei, a ministerului de finanțe și, în cazul unei vânzări, chiar a președintelui rus Vladimir Putin.

Autoritățile ruse au transmis clar RBI, care are aproximativ 2.600 de clienți corporativi, 4 milioane de deținători de conturi locale și 10.000 de angajați, că doresc ca aceasta să rămână pentru că permite efectuarea de plăți internaționale, a declarat una dintre persoane.

Un purtător de cuvânt al RBI a declarat că va continua să urmărească o vânzare sau un spin-off și că s-a angajat să își reducă activitatea din Rusia.

Cu toate acestea, ritmul lent al RBI a alimentat o dispută cu BCE, care supraveghează banca și care a făcut presiuni pentru ca aceasta și altele, precum UniCredit, să părăsească Rusia. Banca italiană a refuzat să comenteze mai mult cu privire la planurile sale.

BCE a îndemnat RBI să nu plătească dividende în acest an din cauza îngrijorărilor sale legate de Rusia, a declarat una dintre persoane.

RBI analizează, de asemenea, o vânzare ca alternativă pentru a debloca capitalul de până la 4 miliarde de euro imobilizat în ramura profitabilă din Rusia.

Cu toate acestea, incertitudinea declanșată de marșul grupului Wagner de luna trecută asupra Moscovei va îngreuna găsirea unui cumpărător, deoarece evenimentul a zdruncinat elitele de afaceri din Rusia, a spus persoana respectivă.

LEGĂTURI DE LUNGĂ DURATĂ

Principalii oficiali austrieci luptă în colțul RBI și își dublează eforturile pentru a respinge presiunile asupra băncii, care face parte dintr-un combinat industrial care susține economia țării.

Prezența RBI subliniază profunzimea relațiilor dintre Austria și Rusia, care mențin legături strânse prin intermediul gazoductelor rusești și al finanțelor, Viena fiind un centru pentru numerar din Rusia și din foștii săi vecini sovietici.

Guvernatorul băncii centrale austriece, Robert Holzmann, a discutat cu președintele BCE, Christine Lagarde, despre preocupările legate de presiunile asupra băncii, a declarat o persoană care are cunoștință despre aceste discuții.

Banca centrală a Austriei și BCE au refuzat să comenteze.

Raiffeisen se confruntă, de asemenea, cu presiuni din partea Washingtonului și a predat date despre tranzacțiile rusești autorității de sancțiuni a Statelor Unite - Biroul de control al activelor străine (OFAC) din cadrul Departamentului Trezoreriei, au declarat pentru Reuters trei persoane care au cunoștință despre această anchetă.

Una dintre aceste persoane a spus că aceste informații reprezintă o amenințare în cazul în care ar fi descoperite încălcări ale sancțiunilor. Raiffeisen a declarat că a respectat sancțiunile și că a cooperat cu OFAC.

La jumătatea lunii iunie, ministrul austriac de finanțe, Magnus Brunner, a vorbit cu Brian Nelson, cel mai înalt oficial al Trezoreriei SUA în materie de sancțiuni, subliniind cooperarea, a declarat o persoană care are cunoștință despre acest subiect.

O altă sursă a declarat că acesta a îndemnat SUA să nu facă presiuni asupra RBI.

Un purtător de cuvânt al ministerului austriac de finanțe a declarat că și alte bănci europene sunt active în Rusia.

"O bancă nu poate părăsi o astfel de țară peste noapte", a declarat purtătorul de cuvânt, care a criticat ceea ce a descris ca fiind pretenția că Austria ar fi o excepție.

Prezența RBI în Rusia s-a dovedit a fi un motiv de diviziune în cadrul conducerii sale, precum și în rândul Landesbanks regionale care controlează grupul, unii susținând plecarea acesteia.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.