Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Austria, împânzită de spioni ruși: Serviciile Secrete de la Viena confirmă operațiunile (document)

ofiter-de-rang-inalt-arestat-de-serviciul-de-securitate-suspectul-este-banuit-de-spionaj-in-favoarea-rusiei-18495285

Federația Rusă este unul dintre „principalii actori în spionaj” împotriva Austriei, transmite Biroul de Securitate și Informații al Statului (DSN) din Austria în raportul pentru anul 2021.

Serviciile secrete austriece au subliniat că, de mult timp, în Austria, serviciile speciale ruse operează cu „intensitate invariabil de mare” în „diverse zone țintă”. Alți „actori importanți ai spionajului și influenței îndreptate împotriva Austriei” din cadrul Direcției Securitate și Informații a statului au fost China, Iranul și Turcia.

În plus, DSN a raportat că, în 2021, infrastructura critică și instituțiile din Austria s-au confruntat cu o varietate de amenințări în spațiul cibernetic. Potrivit raportului, actorii cibernetici asociați cu Federația Rusă și China sunt deosebit de activi în Austria, "dar Iranul folosește din ce în ce mai mult și spionajul cibernetic".

În acest context, serviciul special austriac acordă o atenție deosebită celor două grupuri de hackeri asociate cu serviciile speciale rusești - APT29 și TURLA. "Pe lângă organizațiile internaționale, țintele lor sunt țări precum Regatul Unit, Statele Unite și alți membri NATO, vecinii Rusiei, precum și țările Uniunii Europene", a declarat securitatea de stat austriacă.

Raportul notează că, la începutul anului 2021, a existat un atac de phishing "atribuit grupului APT29, care timp de câteva luni a atacat ținte din sectorul guvernamental din întreaga lume".

Cazuri anunțate public

Contraspionajul austriac a expus în decembrie 2022 un ofițer GRU rus care avea cetățenia greacă și care timp de mai mulți ani "a desfășurat activități de spionaj în favoarea serviciilor speciale rusești". Este fiul unui fost ofițer rus de informații care a lucrat anterior în activități diplomatice în Germania și Austria. La începutul lunii aprilie 2022, Austria a expulzat patru diplomați ruși care erau implicați de facto în activități de spionaj.

Nu este exclus ca alte cazuri să nu fie aduse la cunoștința opiniei publice.

Raportul pe 2021 întocmit de Biroul de Securitate și Informații din Austria poate fi consultat AICI.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.