Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Deși e neutră, Austria a anunțat că vrea să se alăture proiectului german de scut aerian european

Arcpublishing.com / Reuters
Karl-Nehammer

Austria, stat neutru, şi-a anunţat sâmbătă intenţia de a adera la iniţiativa europeană de scut aerian (European Sky Shield), lansată în octombrie 2022 de cancelarul german Olaf Scholz în contextul războiului din Ucraina, transmite AFP.

'Trebuie să luăm şi vom lua precauţii pentru a ne proteja ţara împotriva riscului de atacuri cu drone sau cu rachete', a declarat cancelarul austriac Karl Nehammer într-un comunicat, invocând 'o ameninţare care s-a agravat considerabil', scrie agerpres.ro.

Potrivit lui, această decizie nu pune în discuţie neutralitatea Austriei, care nu face parte din NATO, dar este membră a Uniunii Europene din 1995.

'Niciun stat european nu îşi poate asigura singur o apărare eficace a spaţiului său aerian în faţa noilor pericole', a afirmat cancelarul, în timp ce ministrul apărării, Klaudia Tanner, a salutat 'o etapă importantă în istoria' ţării.

Până acum, şi-au arătat interesul faţă de acest viitor 'scut al cerului european' 17 state, dintre care 16 membri ai NATO - precum Marea Britanie, ţările baltice, Belgia, Finlanda, Norvegia - şi Suedia, candidată la aderarea la Alianţă.

Este vorba despre a face achiziţii comune pentru a dispune de spectrul complet de sisteme antiaeriene, pe baza Iris-T german pentru raza scurtă de acţiune, Patriot american pentru raza medie şi a sistemului americano-israelian Arrow-3 pentru raza lungă.

Franţa, Italia şi Polonia nu fac parte din iniţiativă, Parisul pledând pentru o apărare antiaeriană suverană, cu echipamente europene.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.