Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Autoarea Legii antifumat: Este prematur să discutăm de modificări

tion.ro
fumat

Deputatul PSD, Aurelia Cristea, initiatoarea Legii antifumat, sustine ca e prematur sa se discute de modificari la acest act normativ atâta timp cât nu sunt clare efectele implementarii ei în practica si a spus ca o eventuala discutie ar putea avea loc peste un an.

Aurelia Cristea a declarat, vineri, presei, ca indiferent despre ce modificari se discuta, spiritul legii, care este de a proteja nefumatorii si expunerea la fumul de tigara, nu trebuie sa fie atins.

"Propunerea de modificare a Legii antifumat vine din partea unor colegi deputati din mai multe partide, fiind dreptul lor sa propuna o astfel de initiativa legislativa, pe care nu îl pot contesta. Însa trebuie sa ne uitam cu atentie daca nu contravine motivarii Curtii Constitutionale (CC) cu privire la aceasta lege. Spiritul legii este de a proteja nefumatorii si expunerea la fumul de tigara. Indiferent despre ce modificari discutam, spiritul legii nu trebuie sa fie atins. Daca o singura persoana este expusa fumatului pasiv, înseamna ca se încalca un drept constitutional pe care îl avem cu totii, si anume dreptul la sanatate, si aceste propuneri nu pot sa treaca de CC. Este prematur sa discutam de modificari la lege atâta timp cât nu avem clar efectele implementarii ei în practica. Discutam, poate, peste un an despre eventuale modificari", a spus Cristea, potrivit Mediafax.

Potrivit acesteia, din informatiile pe care le are din rândul patronilor de localuri, în special din Centrul Vechi al Bucurestiului, vânzarile nu au scazut dupa intrarea în vigoare a Legii antifumat.

"Un singur lucru trebuie sa ne obisnuim sa îl facem, ca daca pâna acum fumam peste tot si nu ne interesa daca îl respectam pe cel de lânga noi, un nefumator, odata cu aceasta lege constientizam mai mult si efectele nocive pe care le are fumatul asupra noastra, dar si faptul ca îi putem afecta si pe ceilalti. Eu nu as anticipa nimic legat de aceste modificari, este un parcurs legislativ pe care îl vom urmari cu atentie toti cei care am fost implicati în promovarea acestei legi si vom vedea daca va ajunge la un vot final în Camera Deputatilor si apoi la promulgare", a subliniat deputatul PSD.

Senatorii din Comisia juridica au facut un prim pas pentru oferirea unor conditii mai bune pentru fumatori, fiind de acord cu o serie de amendamente potrivit carora spatiile închise unde nu se poate fuma sunt doar cele cu pereti de jur împrejur, în schimb se va putea fuma în camere special amenajate.

Amendamentele au fost citite în Comisia juridica de senatorul PNL Steliana Miron, care a semnat în calitate de initiator alaturi de deputatii Daniel Fenechiu si Razvan Tanase modificarea legii.

Parlamentarii vor sa modifice definitia spatiului unde se poate fuma, astfel potrivit articolului 2, spatiul public închis este definit ca orice spatiu accesibil publicului sau destinat utilizarii colective, indiferent de forma de proprietate sau de dreptul de acces, care are un acoperis, plafon sau tavan care este încadrat de pereti de jur împrejur, indiferent de natura acestora sau de caracterul temporar sau permanent, cu exceptia spatiilor cu destinatie locativa.

Ei dau o noua defini?ie si spatiului închis de la locul de munca, care este "spatiul care are un acoperis, plafon sau tavan, si care este încadrat de pereti, de jur împrejur, indiferent de natura acestora sau de caracterul temporar sau permanent, aflat într-un loc de munca, astfel cum este definit în legea securitatii si sanatatii în munca 319/2006, cu modificarile ulterioare.

Un alt amendament depus la proiectul de lege prevede eliminarea limitarii doar la zona de tranzit a aeroporturilor internationale a fumatului.

Potrivit modificarilor dorite, fumatul va fi permis în camere special amenajate, cu respectarea urmatoarelor conditii- sa serveasca exclusiv fumatului si activitatilor asociate fumatului, cum ar fi de exemplu consumul de cafea, bauturi calde sau bauturi racoritoare.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.