Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

AUTOCEFALIA ortodocșilor ucrainieni, în linie dreaptă. Acord privind etapele recunoaşterii Bisericii Ortodoxe independente între Constantinopol și Kiev

ρομφαια
Porosenko Bartolomeu

Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko şi patriarhul Bartolomeu al Constantinopolului au semnat sâmbătă, la Istanbul, un acord care va duce la recunoaşterea unei Biserici ucrainene independente, provocând un nou acces de furie al Moscovei, relatează AFP preluat de Agerpres.

Vezi și: LOVITURA de graţie pentru Liviu Dragnea: Toate secretele Tel Drum au ajuns în presă - 'Teleorman Leaks'

Patriarhia de la Constantinopol a decis, la jumătatea lui octombrie, să recunoască o biserică ortodoxă independentă în Ucraina, punând capăt unei perioade de 332 de ani de tutelă religioasă a Moscovei.

Cu prilejul unei vizite în Turcia în cursul căreia urmează să se întâlnească şi cu preşedintele Recep Tayyip Erdogan, Petro Poroşenko a semnat un acord care fixează etapele recunoaşterii oficiale a independenţei Bisericii ucrainene.

Acordul semnat marţi "fixează condiţiile" pentru ca accederea Bisericii ucrainene la statutul de biserică autocefală "să aibă loc cu deplina respectare a regulilor canonice", a spus preşedintele ucrainean.

El i-a transmis recunoştinţa sa "în numele poporului ucrainean" patriarhului Bartolomeu. "Această zi este istorică", a postat Poroşenko pe Twitter după ceremonie.

Această chestiune ar urma să joace un rol central în alegerile prezidenţiale din martie 2019 în Ucraina, notează AFP.

Patriarhia are sediul la Istanbul, fostul Constantinopol care a fost capitala Imperiului Bizantin înainte de cucerirea otomană din 1453.

Bartolomeu este considerat "primul între egali" între patriarhii ortodocşi.

Furioasă după anunţarea deciziei privind Ucraina, Biserica rusă, care revendică la rândul său cel mai mare număr de credincioşi din lumea ortodoxă, a anunţat ruperea tuturor legăturilor sale cu Constantinopolul.

Mitropolitul Hilarion, responsabil pentru relaţii externe al Patriarhiei Moscovei, a declarat sâmbătă că semnarea acordului se înscrie într-o serie de decizii ale lui Bartolomeu care "ies din domeniul canonic şi ţin exclusiv de domeniul politic".

Potrivit agenţiei ruse de ştiri TASS, el l-a acuzat pe Bartolomeu că "răspunde ordinelor venite de dincolo de Atlantic care vizează slăbirea şi divizarea Bisericii ruse unite".

Ortodocşii din Ucraina sunt divizaţi. O parte sunt fideli Patriarhiei de la Moscova, iar ceilalţi se revendică din Patriarhia de la Kiev, autoproclamată după obţinerea independenţei ţării în 1991 şi care nu a fost până acum recunoscută de nicio biserică ortodoxă din lume.

Rivalitatea dintre cele două biserici a fost exacerbată de criza ruso-ucraineană, marcată de anexarea peninsulei Crimeea în 2014 şi de conflictul cu separatiştii proruşi din estul Ucrainei, care s-a soldat cu peste 10.000 de morţi, notează AFP.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.