Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Succes fără precedent în cel mai amplu proces social al anului: România a depășit 35% în etapa de autorecenzare la recensământ

Tudorel Andrei

STIRIPESURSE.RO prezintă rezultatele etapei de autorecenzare din cadrul Recensământului Populației și Locuințelo, după primele 55 de zile. Autorecenzarea se face pe site-ul special dedicat, recensamantromania.ro, iar Institutul Național de Statistică a recepționat peste 6,6 milioane de chestionare. Asta înseamnă că, raportat la populația tintă rezidentă estimată pentru momentul de referință al recensământului, data de 1 decembrie 2021, 35% din populație s-a autorecenzat, I.N.S. fiind prima instituție a statului român care are parte de un astfel de succes. De altfel, președintele I.N.S., Tudorel Andrei, a anunțat, la debutul recensământului, că ținta instituției în procesul de autorecenzare este de a atinge cel puțin 35% din populație.

Astfel, după primele 55 de zile, Bucureștiul este pe primul loc, cu peste 592.000 de chestionare completate și trimise. Pe locul 2 se află județul Cluj, cu peste 277.000 de chestionare trimise, iar pe 3 găsim Brașovul, cu peste 262.000 de chestionare.

”A fost o muncă extraordinară și eu consider că suntem una dintre primele instituții care ne-am angajat într-o asemenea acțiune de a interacționa cu fiecare cetățean și de a obține aceste informații. Acest recensământ se desfășoară la nivel european, la nivel mondial și poartă numele de Recensământul, runda 2021. Sunt țări care au organizat în 2021, alte țări care organizează în 2022. Două exemple, Ungaria și Germania vor desfășura recensăminte în perioada următoare.

Îmi doresc foarte mult ca România să nu fie ultima în clasamentul european. Dacă se poate să urcăm, să fim în zona aceea neutră, în care lumea nu se uită nici că e foarte greu să ajungi Portugalia, 99%, sau Estonia. Noi suntem la primul exercițiu de acest fel, bulgarii sunt la primul, dar nu au realizat decât 30%. Uite că i-am depășit. Eu sper să-i depășim și pe croați care au făcut aproape de 40%.

Populația țintă la 1 decembrie 2021, care e momentul critic al recensământului, momentul la care facem poza populației României, populația rezidentă este puțin peste 19 milioane de locuitori.

În raport cu recensământul din 2011, noi estimăm că România va pierde 1,1 milioane persoane, iar în raport cu recensământul din 2002 este o pierdere de peste 2,7 milioane de persoane.”, a precizat Tudorel Andrei la Aleph News.

Facem mențiunea că fiecare salariat care se autorecenzează sau este autorecenzat are dreptul la o zi liberă plătită din partea angajatorului.

Citește și: Trucul prin care poți obține o zi liberă de la serviciu: Îți ia numai 15 minute ca să îl faci

Autorecenzarea se poate face pe www.recensamantromania.ro sau pe autorecenzare.insse.ro. Pentru cei care nu au dispozitive conectate la internet sau nu știu să utilizeze un astfel de instrument, autorecenzarea se poate face în punctele de autorecenzare asistată stabilite de fiecare primărie din țară.

Angajatorii au obligaţia de a le acorda angajaților care prezintă codul eliberat de platformă o zi liberă. Ziua liberă plătită se acordă în termen de maximum 12 luni de la data realizării cu succes a autorecenzării, respectiv până cel târziu în luna mai a anului 2023, de comun acord angajat-angajator. Codul de confirmare a încheierii cu succes a autorecenzării este generat automat de platforma informatică a site-ului recensământului pentru fiecare formular individual transmis cu succes către baza de recensământ.

Pentru prima dată în istoria recensămintelor, Institutul Național de Statistică a decis ca Recensământul Populației și Locuințelor să aibă loc doar digital, fără celebrele formulare pe hârtii. O primă etapă, cea a autorecenzării, a început pe 14 martie, când românii pot completa online formularele și vor primi o zi liberă de la serviciu. Este o premieră de care pot profita, conform legii, toți românii cu contract de muncă, indiferent că sunt de la stat sau de la privat, și care aleg să se autorecenzeze în perioada 14 martie - 15 mai. În această etapă, are loc, simultan, și autorecenzarea asistată, când cei care vor să se autorecenzeze, dar întâmpină dificultăți, o pot face cu ajutorul unui recenzor la un terminal pus la dispoziție de fiecare primărie din România.

A doua etapă este recensământul obișnuit, dar care vine și ea cu o premieră: recenzarea va fi făcută de către recenzori pe tabletă. Această etapă are loc în perioada 16 mai – 17 iulie 2022, când recenzorii vor merge doar în acele locuințe în care nu s-a făcut autorecenzarea.

Toată procedura de autorecenzare, de la completarea formularului de preînregistrare până la apăsarea butonului de finalizare a chestionarului de recensământ durează, de regulă, între 10 și 15 minute.

content-imagecontent-imagecontent-imagecontent-imagecontent-imagecontent-image

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.