Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Autoritățile din Dolj sunt ÎN ALERTĂ. Nori de cenușă se împrăștie de fiecare dată când bate vântul

Nori de cenuşă sunt luaţi, atunci când vântul bate cu putere, din halda aparținând Termocentralei II Craiova, şi împrăştiaţi peste gospodăriile din Mischii şi Şimnic. Imagini cu acest fenomen au apărut pe facebook, iar autoritățile din Dolj spun că nu reuşesc să găsească soluţii.

Reprezentanții Gărzii de Mediu Dolj au cerut sprijinul prefectului județului Dolj pentru intermedierea organizării unei ședințe comune cu administrația Complexului Energetic Oltenia, după ce nici dialogul și nici amenzile repetate nu au avut rezultatul scontat în cazul norilor de cenușă care sunt purtați peste casele și grădinile oamenilor din Mischii și Șimnic de fiecare dată când bate vântul.
Între timp, oamenii continuă să facă sesizări, gospodăriile fiindu-le efectiv acoperite de un strat generos de cenușă atunci când bate vântul.
Imaginile cu un astfel de fenomen au apărut și pe facebook, fiind vizualizate de mii de oameni.
„Când bate vântul, automat, mă gândesc la acest depozit de cenușă cunoscut sub denumirea Valea Mânăstirii. Cetățenii continuă să facă sesizări dar efectiv noi nu știm prin ce pârghii să mai intervenim. Am stat de vorbă, am dat amenzi, dar se pare că degeaba. Am ajuns și eu în zona respectivă, am fost la fața locului și am văzut cum pur și simplu cenușa ajunge în interiorul locuințelor. Știm că s-au făcut investiții aici, pe partea de instalații, pe emisiile în atmosferă și pe depozitarea cenușii. Cenușa pleacă din CET II sub formă fluidă în proporție de unu la unu, la care se adaugă un catalizator, care are rolul de a întări această cenușă. Dacă acest procedeu s-ar respecta întocmai, nu ar trebui să mai apară un astfel de fenomen. Trebuie stopat acest fenomen de spulberare a cenușii din depozit. De aceea vă solicit, domnule prefect, să găsim un dialog la nivel de Minister, la nivelul Complexului Energetic Oltenia pentru a stabili un plan de intervenție. Nu știm, efectiv, ce să le mai spunem oamenilor care locuiesc în acea zonă”, a explicat comisarul şef al Gărzii de Mediu Dolj, Gheorghe Călinoiu.
Prefectul județului Dolj, Dan Narcis Purcărescu, a anunţat că stabili o întâlnire cu factorii decidenți cât mai repede cu putință.
Halda de cenușă este un depozit cu o suprafață de 160 de hectare, situat la câțiva kilometri depărtare de Craiova și de comuna Mischii. Cenușa de la Termocentrala II Craiova, din Bariera Vâlcii, este depozitată în trei celule. Cum primul compartiment este supraînălțat la o cotă de 183 de metri, față de nivelul mării, iar compartimentele doi și trei sunt deja pline, atunci când bate vântul cenușa este luată de curenții de aer.
Un plan de intervenție, teoretic există, respectiv umectarea cenușii din depozit, amestecarea ei cu un catalizator ce are rol de întărire și plantarea în jurul depozitului respectiv a unei perdele de protecție.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.